• 4.11C Novo mesto
  • 08:37
  • Pon, 05.12.2022

Francija: večna počitniška klasika

Francija je odlična destinacija za romatičen in kulinaričen oddih – ne le v teh vročih poletnih dnevih, ampak tudi kasneje, jeseni, decembra ali poleti. Oddih lahko najdete na Azurni obali v St. Tropezu ali pa v Cannesu; morda vam ustreza pogled na rodovitne vinograde francoskega podeželja, Bretanija in Normandija, ali pa udobnost in anonimna zasebnost majhnega, a prikupnega obmorskega mesta na jugozahodu Francije, La Rochelle? Ne glede na to, ali vas privlači lokalno vino, številne znamenitosti, bogata kulturna in umetnostna tradicija, francoski filmi ali pa preprosto ikonični pogledi na Eifflov stolp s Trocadera, je Francija odlična destinacija. V tem članku vam bomo poskusili dati nekaj osnovnih idej, kaj početi na počitnicah v Franciji. Prva destinacija: Pariz.

Pariz je seveda kulturno središče Evrope, ki se je vedno ponašalo s svobodnim duhom, razpetim med umetnostjo in racionalnim napredkom. To je mesto, kjer je v Panteonu pokopana Marie Curie s svojim možem, ob njej pa počivajo velikani francoske proze, v svojem času kontroverzni Victor Hugo in Honore Balzac. To je mesto, kjer je leta 1887 inženir Gustave Eiffel za namene svetovne razstave v zrak zarezal s 324 m visokim stolpom, ki so ga Parižani tako vzljubili, da je postal simbol in ključna točka mesta. To je mesto, v katerem ljudje berejo knjige na metrojih ter nosijo šik šale in vintage oblačila. To je mesto, v katerega se boste zaljubili.

Vikend v Parizu

Pariz je prestolnica Francije, ki je bila v zadnjih nekaj mesecih pogosto v medijih, tako zaradi požara, ki se je pripetil med obnovo ikonične gotske katedrale Notre-Dame v centru mesta, kot tudi demonstracij t. i. rumenih jopičev ali “gilets jaunes”, kot jim pravijo Francozi. Pa vendar je prestolnica še vedno priljubljena ikonična turistična destinacija.

Kulinarični užitki

Ogled je seveda treba začeti s ključnimi točkami, ki jih nikakor ne smete izpustiti iz kakršnegakoli ogleda Francije. Povzpnite se na Eifflov stolp; vstopnice lahko kupite že predčasno, na spletu, in si tako prihranite nekaj čakanja. Na Eifflovem stolpu se nahaj tudi restavracija z odličnim razgledom. Za kosilo ali večerjo boste sicer odšteli okrog 100 EUR. Podobno ceno lahko pričakujete tudi za večerjo med plovbo z ladjico po romantični reki Seni, ki seka mesto. Če si ne želite za večerjo odšteti tako dramatičnih zneskov, brez skrbi! Še vedno lahko jeste zelo okusno po dokaj dostopnih cenah.

Ulična hrana 

Na ulicah si privoščite odlične slane palačinke ali t. i. crêpe salée. Izbirate lahko med mnogimi priljubljenimi različicami. Tipično boste v crêpe salée dobili sir, dodate pa lahko tudi meso (npr. poulet, ki pomeni piščanca), gobice in različne omake. Za takšne palačinke boste navadno odšteli okrog 4.50 EUR.

Priljubljene so tudi sladke palačinke, ki jih prav tako lahko dobite v različnih verzijah. Priljubljene so sladke palačinke z maslom in sladkorjem, ali pa samo sladkorjem; te so najcenejše. Zanje boste navadno odšteli okrog 2 do 2.50 EUR. Na voljo so tudi nam nekoliko bolj poznane navadne palačinke z lešnikovo kremo ali pa marmelado.

V centru mesta, v okolici postaje Saint-Michel in Notre-Dame, lahko najdete hrano iz različnih priznanih kuhinj sveta. Če imate radi azijsko hrano, si lahko privoščite kitajsko, prav tako pa lahko poskusite tudi libanonsko kuhinjo ali pa grške girose. Seveda ne manjka tudi restavracij s tradicionalno italijansko in indijsko hrano. Meniji restavracij, ki so navadno sestavljeni iz predjedi, glavne jedi, sladice in ene pijače, se načeloma gibajo med 10 in 20 EUR.

Muzeji

Seveda se morate sprehoditi po fantastičnem Louvru, ki dan za dnem privlači generacije turistov. V njem lahko najdete najbolj ikonična dela francoskih umetnikov, vse od Delacroixa pa do Gericaulta, pa tudi slavno Madono v votlini in Mono Liso, delo renesančnega slikarja in izumitelja Leonarda da Vincija. Po nekaj urah v Louvru boste povsem izčrpani; nikakor vam ne bo uspelo videti vseh fantastičnih del, ki so tam na voljo.

Med najbolj znane muzeje spadata tudi Musée d’Orsay, ki je nekoč služil kot železniška postaja, in Musée de l’Orangerie, kjer si lahko ogledate monumentalna platna impersionističnega slikarja Clauda Oscarja Moneta, na katerih so naslikani njegovi slavni Lokvanji.

V obisk tega čarobnega mesta se vsekakor splača vključiti tudi nekatere manj znane muzeje.

Prav tako si oglejte tudi muzej Augusta Rodina na Rue Varenne. Obkrožen je s prekrasnim vrtom, v katerem lahko najdete najbolj znana Rodinova dela, vključno z Vrati pekla in Meščani Calaisa. V notranjosti si lahko ogledate različna Rodinova kiparska dela, pa tudi njegovo obsežno zbirko del drugih umetnikov – med drugim lahko v hiši vidite tudi dela Van Gogha.

Čarobni Montmartre in katedrala Sacre-Coeur

Popoldne se sprehodite po Montmartru ter stopite v slavn0 katedralo Sacre-Coeur, kjer sončni žarki pronicajo čez prelepa barvana stekla. Pred katedralo lahko uživate v prekrasnem pogledu na mesto. Bodite previdni – naleteli boste na številne prodajalce uličnih spominkov, ki znajo biti precej vztrajni pri prodajanju majhnih Eifflovih stolpov. Prav tako pazite na svoje denarnice, saj je to ena izmed najbolj turistično obleganih točk v Parizu.

Na Montmartru stopite v muzej nenavadnega surrealističnega umetnika Salvadorja Dalíja. Ta je navadno bolj znan po svojih fantastičnih slikah topečih se ur, ta muzej pa je poseben, ker si v njem lahko ogledate umetnikove manj znane kiparske stvaritve.

Montmartre je najboljši kraj za nakup spominkov. Najboljše je, če naročite portret pri katerem izmed številnih uličnih slikarjev, ki bodo verjetno kar sami pristopili do vas. Predtem se seveda pozanimajte za ceno, da ne boste na koncu plačali več, kot ste nameravali oz. pričakovali. Načeloma bi vas portret moral stati le nekaj evrov.

Na Montmartu lahko kupite tudi številne plakate, ki prikazujejo najbolj ikonične točke mesta: katedralo Sacre-Coeur, katedralo Notre-Dame, Trocadero, Eifflov stolp, reko Seno in njene številne mostove, slavolok Arc-de-Triomphe, … Ti bodo predstavljali odličen spominek in okras za vaše domovanje, ko se vrnete domov. V bližini Montmartra je tudi slikoviti Pigalle, kjer lahko najdete slavni Moulin Rouge, nekoč center pariškega nočnega življenja.

Zvečer se Parižani, sploh mlajši, razporedijo po Trodaceru, stopnicah pred Sacre-Coeur in predvsem ob omrežju Sene. Tam navadno popijejo steklenico vina in opazujejo dogajanje na reki. Lahko se jim pridružite ali pa zavijete v katerega izmed številnih lokalov v okolici Saint-Michela.

Za prevoz poskusite uporabljati priročni metro, ki vas bo hitro pripeljal povsod po osrčju Pariza. Taksiji v Parizu so namreč precej dražji kot smo vajeni iz Ljubljane. Imejte pa v mislih, da metro ne vozi celo noč, nekatere linije pa nehajo voziti že ob 10h zvečer. Preden se odpravite v nočno življenje se tako prepričajte, da veste, kako boste prišli domov. Pazite na svojo denarnico in mobilni telefon – Pariz je veliko mesto.

Srečno pot, ali kot rečejo Francozi – Bon voyage!

Francija: večna počitniška klasika
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.