• 2.95C Novo mesto
  • 07:57
  • Sob, 03.12.2022

Grčija: po poteh starih bogov

Grčija predstavlja klasično izbiro, ko pride do počitnic; s svojimi urejenimi plažami, idiličnimi pokrajinami in visokimi temperaturami vsako leto privlači množice turistov iz vse Evrope. Prejšnji mesec smo se v članku posvetili sicer zelo priljubljenim grškim otokom, tokrat pa se bomo dotaknili celine. Kaj si lahko ogledate v celinski Grčiji in katere so največje znamenitosti, ki jih nikakor ne smete zgrešiti?

Obiščite preročišče v Delfih

Morda se iz srednje šole še spomnite grške mitologije, v kateri heroj, junak na poti do izpolnitve svoje misije (in pogosto tudi roke prelepega dekleta) v trenutku dvoma obišče preročišče v Delfih in povpraša svečenico Pitijo za nasvet s strani bogov.

Ostanke slavnega preročišča lahko najdete v naravnem amfiteatru približno osemdeset km severozahodno od Aten, ki so ga oblikovale naravne okoliščine: erozija in veter. Svečenice Pitije seveda ne boste našli, vendar vas bo bogata zgodovina kraja morda navdihnila pri kakšni težki izbiri.

Mogočni Thessaloniki: center imperijev

Thessaloniki so znano pristaniško mesto, ki je igralo pomembno vlogo v različnih imperijih: rimskem, bizanstinskem in otomanskem. To ni čudno, saj so se na tem mestu ljudje naselili že davnega leta 315 pr. n. š.! Danes v njih prebiva dober milijon prebivalcev.

Med najbolj znane turistične in kulturne znamenitosti danes spadata prelepa Rotunda, ki je nekoč služila tako kot cerkev kot tudi mošeja, in Beli stolp (The White Tower). Ta je bil nekoč pomembna otomanska trdnjava in zapor, danes pa si lahko v njem ogledate interaktivno razstavo, ki vas bo popeljala po sledeh zgodovine mesta Thessaloniki.

Palača v Knososu: dom mita o Minotavru

Ali poznate mit o Minotavru, mitooški pošasti z bikovo glavo in človeškim telesom, ki ga je zaznamovala nenasitna žeja po človeškem mesu?

Legenda pravi, da je kralj Minos boga morja, Pozejdona prosil, da mu pošlje bika, ki mu ga bo kasneje žrtvoval. Pozejdon mu je res poslal prelepega bika, tako krasnega, da se mu kralj Minos ni želel odpovedati. Zato je Pozejdonu raje žrtvoval drugega bika iz svoje črede.

Pozejdon je bil besen, saj ga je Minos ukanil. Kot tipičen grški bog si je izmislil strahovito kazen, ki je zadela kralja Minosa in njegove podanike: uročil je kraljevo ženo, da se je zaljubila v bika. Rezultat te nenaravne zveze je bila mogočna pošast, pol bik, pol človek.

Kralj Minos je v želji, da bi prikril sramoto in ukrotil zverino, zgradil ogromen labirint, v katerega je redno pošiljal domače mladeniče in mladenke. Strašni Minotaver je te mlade ljudi potreboval za potešitev svojega apetita – prehranjeval se je namreč z ljudmi.

Grozljiv položaj se je nadaljeval, dokler se ni na prizorišču pojavil mlad junak Tezej, Enejev sin. Ta je s pomočjo Minosove hčerke Ariadne, ki se je zaljubila v postanvega mladega heroja, ubil zverino z mečem in se vrnil iz labirinta. (Na žalost je pri tem prevaral ubogo Ariadno, ki je pričakovala, da se bosta poročila, on pa jo je le izkoristil za pomoč pri boju z Minotavrom.)

Dolga stoletja je mit o Minotavru veljal za le še eno izmed tragičnih in nenavadnih legend iz grške mitologije – vse dokler ni bila odkrita palača na Knososu, ki je zgrajena kot zapleten labirint, poln skrivnih prehodov. Palača je bila nekoč upravni, kulturni in družabni center minojske civilizacije, kar dokazujejo prestolna dvorana, gledališče in čudovite freske na zidovih. Vsekakor vredno ogleda!

Izlet na slikovito Meteoro, starodavni dom pravoslavnih menihov

Atena, Afrodita, Apolon, Hera in Zevs v Grčiji nimajo več moči; danes stare bogove časti le še peščica ljudi. Najmočnejša religija v Grčiji je danes pravoslavna. V 14. stoletju, ko so deželo pretresali politični nemiri, se je precej veliko število menihov odločilo, da bi bila pametna ideja zgraditi samostane daleč stran od težav, ki so pestile Grčijo. Tako so z veliko vnemo in trudom zgradili 24 samostanov na skali visoko nad dolino.

Tekom stoletij je število menihov upadalo, saj meniški poklic danes ni več tako popularen kot v srednjem veku. Danes obratuje le še 6 samostanov.

Obiskovalci si lahko v samostanih, ki so odprti za javnost, ogledajo številne umetnine in freske ter uživajo v prelepih razgledih in nedotaknjeni naravi. Splača se s sabo vzeti pohodne čevlje in topla športna oblačila, saj okolica ponuja številne priložnosti za različne aktivnosti, kot so hribolazenje, pohodništvo in celo rafting.

Stadium, kjer se je rodila tradicija olimpijskih iger

Olimpijske igre že stoletja povezujejo narode; ali ne bi bilo zanimivo stadium, na katerem so se rodile? Okrašen s klasičnimi grškimi stebri je videti kot kakšno svetišče.

Zanimivost: na prvih olimpijskih igrah so sicer tekmovali samo moški in sicer popolnoma goli. Stari Grki so namreč zelo cenili lepoto popolno izklesanega golega moškega telesa in so ga tudi pogosto upodabljali (to je približno 2 tisočletji kasneje zelo navdihnilo renesančne učenjake, kiparje in umetnike, ki so se po zgledu antike predajali humanizmu in v center svojega delovanja postavili človeško telo, ne več Boga kot v srednjem veku). Prvo žensko golo telo je bilo po drugi strani izklesano šele v atiškem obdobju, in sicer od roke Praksitela, slavnega kiparja. Ta je izklesal dvometrsko Afrodito Knidsko, boginjo ljubezni in lepote, ki svoje ogrinjalo nosi v levici, kot da si ga je ravno slekla. Afrodita Knidska je pritegnila precej pozornosti javnosti, tako zaradi svoje lepote kot tudi Praksitelove slave, in še danes velja za eno izmed največjih kiparskih umetnin vseh časov.

Pozejdonov tempelj

Če se boste znašli v bližini Aten, se vam splača ogledati si tudi ta spektakularen tempelj z dorskimi stebri; iz njega se vam odpirajo prekrasni pogledi na morje spodaj. Pozejdon je bil sicer brat Zevsa in Hada. Skupaj so vladali celotni Zemlji. Zevs, glavar bogov, je vladal na zemlji, Had v podzemlju, kamor so stari Grki verovali, da se duše odpravijo po smrti, Pozejdon pa morju in vodam. Prav Pozejdon je bil tisti, ki je junaku Odiseju preprečeval, da bi se vrnil domov na rodni grški otok Itako!

Zanimivost: stari Grki so svojim pokojnim na oči polagali kovance, saj so verjeli, da morajo duše z njimi plačati brodarju, ki jih bo popeljal v Hadov svet.

Preden se odpravite na potovanje v Grčijo, se vsekakor splača, da si preberete čim več o grški mitologiji, ki je na trenutke bolj napeta kot katerakoli telenovela. Na internetu in v vaši lokalni knjižnici boste našli dvolj gradiva, prav tako kot tudi številne vodiče po Grčiji.

Srečno pot!

Grčija: po poteh starih bogov
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.