• 4.11C Novo mesto
  • 09:15
  • Pon, 05.12.2022

Mehika: dežela prelepih narodnih parkov

Prejšnji mesec smo že posvetili en članek Mehiki, njeni bogati zgodovini in čudovitim naravnim in kulturnim lepotam; tokrat pa bomo deželo pogledali bolj od blizu. Kam se splača iti najprej, česa nikakor ne morete zgrešiti, kako načrtovati idealne počitnice v Mehiki?

Na vrhu majevske piramide v Cobi

Verjetno ste na televiziji, na internetu ali pa v kakšni reviji že zasledili slikovite majevske piramide. Če se boste odločili obiskati starodavno majevsko mesto Cobo na polotoku Yucatán, lahko v živo vidite izjemne dosežke majevske arhitekture.

Park je odprt vsak dan od 8. do 5. ure popoldne, tako da imate dovolj časa, da si ogledate vse zanimivosti in posnamete čudovite fotografije. Ekstra bonus: lahko se povzpnete prav na vrh starodavne piramide.

Yucatánska piramida El Castillo

Če vas zanimajo majevske piramide, si lahko v Yucatánu ogledate tudi stopničasto piramido El Castillo, poznan tudi pod imenom “Kukulcanov tempelj” (Temple of Kukulcan). Piramida El Castillo se nahaja na arheološkem najdišču Chichen Itza, ogledate pa si jo lahko vsak dan med 8. uro zjutraj in 4.30 popoldne.

Zona Arqueológica Palenque

Za vse tiste, ki vas zanimajo ruševine in arheološki ostanki: na jugu Mehike se nahaja priljubljena Zona Arqueológica Palenque. Palenque, v starih časih poznan pod imenom Lakamha, je nastal v 3. stoletju pr. n. š. in dosegel svoj vrhunec v 7. st. n. š. Starodavno majevsko mesto si lahko ogledate vsak dan med 8. uro zjutraj in 4.30 popoldne.

Narodni park Tulum z arheološkim najdiščem

Mehika ima veliko čudovitih izletniških točk, zgodovinskih spomenikov in prekrasnih naravnih lokacij. Ena izmed njih je zagotovo narodni park Tulum, ki se nahaja približno 130 km južno do slovitega Cancúna; v njem si lahko ogledate arheološko najdišče z ostanki majevske civilizacije, ki je nekoč poseljevala to območje.

Park je odprt vsak dan v tednu med 8. uro zjutraj in 5. uro popoldne.

Si’an Kaan

Si’an Kaan je naravni rezervat v Quintani Roo; leta 1987 se je zaradi svojih naravnih lepot in arheoloških najdišč uvrstil na seznam UNESCOve svetovne dediščine. Del rezervata je na kopnem, del pa v morju, kjer obsega tudi prelep koralni greben; celotno ozemlje parka zajema več kot 5 000 kvadratnih kilometrov. Dodatna prednost: park zajema tudi 23 arheoloških najdišč z ostanki majevske civilizacije.

Xcaret eko-arheološki narodni park

Tako kot Tulum narodni park se tudi Xcaret narodni park nahaja prav ob obali Karibskega morja. Gre za eko-arheološki park, ki ponuja slikovito in informativno mešanico naravnih lepot in zgodovine. Ena izmed njegovih številnih dobrih strani je tudi to, da obratuje precej dlje kot Tulum narodni park – odpre se ob pol devetih in vsak dan ostaja odprt do 10. ure zvečer.

Vodnik park Xel-Há

V tem parku, lociranem na obali Karibskega morja, v Quintana-Roo, lahko uživate v veliko različnih vodnih aktivnostih; med drugim se lahko potapljate, opazujete delfine in celo plavate z njimi!

Za ljubitelje umetnosti – tragična ljubezenska zgodba Fride Kahlo in Diega Rivere

Le kdo še ni slišal za Frido Kahlo in Diega Rivero, dva legendarna ljubimca, ki ju je spajala mentorska vez, ljubezen do umetnosti, ustvarjanja in politike? Prva je bila sicer za časa svojega življenja pogosto v senci svojega slavnega moža, katerega ogromni murali, ognjevita osebnost in številne ljubezenske afere so pritegovali pozornost svetovne, ne le mehiške javnosti. Toda tudi Frida je bila markantna dama, ki je posedovala unikaten talent. Najraje je slikala intimistične portrete, ki so jo prikazovali v različnih obdobjih svojega življenja. Še kot najstnica je utrpela hude poškodbe v prometni nesreči, ki je na njej pustila posledice: nikdar v življenju ni mogla imeti otrok, čeprav si jih je srčno želela.

Njena ikonična slika, Avtoportret na meji med Mehiko in Združenimi državami (Self-portrait on the Borderline between Mexico and the United States), ki ga je naslikala že davnega leta 1932, danes s svojo motiviko in tematiko zopet postaja aktualen v luči trenutne politične in socialne situacije med Mehiko in Združenimi državami Amerike.

Dela slavne umetnice, ki jo je bremenila tragična življenjska zgodba, si lahko danes ogledate v Muzeju Fride Kahlo (Frida Kahlo Museum) v soseski Colonia del Carmen v Coyoacánu v Mexico City. Muzej je lociran v njenem nekdanjem preivališču, Modri hiši (The Blue House), ki nosi takšno ime zaradi svojih kobaltno modrih zidov. Frida Kahlo se je rodila v tej hiši, v njej kasneje živela s svojim možem, muralistom Diegom Rivero, v njej pa je tudi umrla.

Muzej je odprt vsak dan od 10. ure do pol šestih popoldne.

Palacio de Belles Artes

Diego Rivera je bil eden izmed najbolj kljuučnih in prepoznavnih mehiških umetnikov. V njegovem opusu najdemo ogromne markantne murale, ki prikazujejo mehiško zgodovino, kulturo in narodno identiteto. Njegova dela si lahko ogledate v Palacio de Belles Artes, ki dane služi kot razstavni prostor in kulturni center v Mexico City.

Za konec: slikoviti otoki Islas Marietas,  slapovi Agua Azul in kanjon Sumidero

Stran od civilizacije na otokih Islas Marietas 

Če svoje počitnice radi preživljate stran od vsega blišča in pompa, ki ju s seboj prinašata moderna civilizacijska družba s svojimi hitrimi cestami, avtomobili in prometom, se vam splača pokukati na skupino teh majhnih, nenaseljenih otokov. Na njih se lahko potapljate in se predajate različnim vodnim aktivnostim v osrčju narave v kristalno čisti vodi. Na enem izmed teh otokov lahko najdete tudi slovito Playo del Amor, sicer znano tudi kot Skrito plažo (The Hidden Beach).

Modra voda, ki privlači poglede 

Slapovi Agua Azul se po drugi strani nahajajo na reki Xanil v eni izmed južnih mehiških držav, Chiapas. Znani so po svoji prelepi modri barvi, po kateri nosijo tudi svoje ime: Agua Azul v prevodu pomeni vodo, ki je modre barve.

Razgledne točke in krokodili

Kanjon Sumidero se nahaja v narodnem parku, ki nosi njegovo ime. Prav tako kot slapove Agua Azul lahko park in kanjon najdemo v Chiapasu. Narodni park je znan tudi zato, ker nudi domovanje številnim ogroženim vrstam, npr. rečnim krokodilom.

Na vrhu sten kanjona lahk najdete prelepe miradores, ki bi jih po naše lahko imenovali razgledne točke. Na njih lahko posnamete številne čudovite fotografije, ki bodo predstavljale najlepše spominke.

Mehika je velika in raznolika dežela, in preden se odpravite na pot, je dobro, da temeljito načrtujete svoje potovanje. Nemogoče je, da bi vanj zajeli vse stvari, ki so vredne ogleda, zato je pomembno, da potovanje prilagodite svojim osebnim željam in zmožnostim.

Pa srečno pot!

 

 

 

 

Mehika: dežela prelepih narodnih parkov
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.