• 3.09C Novo mesto
  • 01:27
  • Sre, 30.11.2022

Napihljiva blazina naj bo zabavna, ne pa nevarna

Napihljiva blazina je doživela preobrazbo v zanimive oblike, ki pa so lahko tudi nevarne.

Napihljiva blazina, na kakršni lahko ležimo sredi mirne vode in se sončimo, je bila sprva namenjena uporabi v bazenu. Ko je pričelo v ZDA večati število domov z zunanjimi bazeni, tako grajenimi pod nivo zemljišča kot montažnimi, je postala napihljiva blazina naenkrat velik hit. A z mirne gladine domačih bazenov si je utrla pot tudi na plaže jezer in morij, zaradi česar se je izkazalo, da ne gre zgolj za neškodljiv pripomoček za užitek. Veter in morski tokovi naredijo svoje in napihljiva blazina postane mimogrede nevarna.

Napihljiva blazina ni bila mišljena za otroke

Napihljiva blazina ni bila narejena za otroke, pa tudi za morje ne.

Ležanje sredi bazena na blazini in namakanje nog v hladno vodo je lahko odlična osvežitev. Predvsem pa je bila prvotno osvežitev, namenjena odraslim. Žal so bile blazine za otroke vedno mikavne in izkazalo se je, da »plavajoči ležalniki« niso za najmlajše. Ena od težav je v tem, da je napihljiva blazina mamljiva za otroke, ki še ne znajo samostojno plavati ali pa so precej slabi plavalci. Celo v domačih bazenih se je tako pričelo dogajati, da je bilo utopitev otrok več. Starši so se zanašali, da bo otrok na blazini varen, a ni bilo tako. Blazina je »igrača«, ki je ne bi smeli zamenjevati s pripomočkom za plavanje.

Drugi razlog za nevarnost je material, iz katerega je napihljiva blazina, v takšni ali drugačni obliki, izdelana. Površina je gladka in spolzka. Ne le, da lahko otrok z blazine zdrsne v vodo, marsikdaj pade in se udari ob rob bazena tudi takrat, ko želi zlesti na blazino ali z nje.

Je plastika primerna za igro na vodi?

Material, iz katerega je napihljiva blazina, pa je nevaren tudi po sami sestavi. Blazine, labodi, flamingi in druge oblike so izdelani iz PVC-ja, ki mu je potrebno dodati še snov za plastificiranje, da primerno otrdi. Pogosto gre za ftalate, za katere vemo, da so strupeni. Ti žal ne ostanejo za vedno vezani na PVC, temveč se iz napihljivih igrač izločajo v zrak in vodo, še zlasti ob prisotnosti visokih temperatur – in napihljiva blazina se uporablja prav v poletni vročini. Če uporabljate blazine v domačem bazenu, nato pa vodo iztočite, zaidejo ftalati v prst, reke, podtalnico …

Preden napihljiva blazina roma v vašo spletno nakupovalno košarico, se torej prepričajte, da ne vsebuje ftalatov – še zlasti pri nakupih s Kitajske, pri katerih je tveganje večje. Prav tako napihljivih igrač takrat, ko jih ne uporabljate, ne puščajte na soncu, otrokom pa pojasnite, naj jih ne žvečijo, pa četudi ima njihova napihljiva blazina podobo kosa pice.

Ste se kdaj vprašali, kakšno življenjsko dobo ima napihljiva blazina? Priznajmo si, da jo uporabljamo le sezono ali dve, potem pa že spusti in si kupimo novo. Stare ne smete odvreči v zabojnik za odpadno embalažo, saj ne spada med embalažo. Pa tudi sicer so napihljiva blazina, žoga, napihljiv stol, rokavčki ali obroči za plavanje iz PVC-ja, ki ga ni mogoče reciklirati. Če se imate za ekološko osveščeno osebo, potem se boste vodnim napihljivim igračam pač odrekli.

Evolucija v zanimive oblike

Še kakšno desetletje nazaj so bile napihljive igrače za na plažo ali bazen namenjene otrokom. Potem pa se je navadna napihljiva blazina spremenila v napihljivega flaminga, samoroga, laboda, krof, rep morske deklice … Ponovno je postala priljubljena zlasti pri najstnikih in mladih odraslih. Danes je za moške na voljo napihljiva blazina v obliki steklenice piva, za ženske so fine okrogle blazine s platnenimi senčniki, fantom so všeč blazine v obliki kitare ali vampirske krste, dekletom blazine z logotipom njihove najljubše fantovske glasbene skupine. Domiselno in ljubko, a še vedno nevarno.

Otroci naj ne uporabljajo blazin, ki so spolzke, na katerih jih ne vidite dobro, ter obročev, skozi katere lahko zdrsnejo.

Dodatno nevarnost predstavljajo velike blazine, ki niso ploščate, temveč imajo tudi navpično segajoče dele. Na primer velik samorog, kjer se velika glava dviga navzgor. Pri teh blazinah se pojavlja tako imenovan »mrtvi kot« – ko je otrok na blazini sredi vode, del blazine zakriva pogled nanj in starši tako sploh ne vedo, ali ni morda že zdrsnil v vodo. Še nevarnejše pa so napihljive vodne igrače v obliki hišic, letečih krožnikov in podobno, pri katerih otrok zleze v notranjost. Na morju ali jezeru se lahko veter upre v njihovo »streho« in jih odnese, tudi v bazenu pa lahko spodnji del spusti zrak, otrok pa ne more pobegniti skozi odprtine oziroma »okna«.

Kljub temu, da je napihljiva blazina lahko nevarna, če je ne uporabljamo primerno oziroma ne znamo dobro plavati, pa je treba priznati, da so sodobne oblike prav domiselne in ljubke. In niso namenjene zgolj ljudem – v ponudbi boste našli tudi komplete blazin, kjer je večja namenjena človeku, manjša pa štirinožnemu ljubljenčku.

Kakšna so torej pravila za zabavo?

Napihljiva blazina naj se uporablja na mirnih vodah, še bolje pa na bazenu. Pri nas je vse manj odraslih neplavalcev, vendar jih imamo še vedno – ti naj blazine ne uporabljajo v vodi, ki jim sega više od pasu. Otroci naj uporabljajo blazino le, če znajo plavati, ta pa naj omogoča dober starševski nadzor. Napihljiva blazina, pa četudi v obliki avtomobila ali ponija, ni namenjena spuščanju po toboganu in podobnim domislicam. Otroci, ki se ne znajo plavati, naj uporabljajo napihljive blazine, v katerih sedijo ter iz katerih ne morejo zdrsniti, pa še to le ob prisotnosti odraslega. Mamica naj bo vedno z malčkom v vodi, ne pa na ležalniku poleg bazenčka.

Če imate lasten bazen, izberite napihljive igrače glede na to, kako ga boste uporabljali. Če imate otroke, jim bo bolj kot oblikovana napihljiva blazina za ležanje všeč napihljiv koš za košarko v vodi. In če se boste družili z odraslimi prijatelji, vam bo morda všeč napihljiv bar – s strešico za senco in prostorom za odlaganje kozarcev ter steklenic.

Kakšne oblike pa naj bo napihljiva blazina, če želite biti v koraku z modo in požeti slavo na družabnih omrežjih? Letos so menda v modi sladoledni kornet, kos pice, velike trimetrske živali (npr. samorog, na katerem je lahko vsa družina, pa je dovolj prostora še za prijatelje,), podobe živali iz balonov (kakršne naredi iz balona čarovnik), lenivci (ki vas objamejo in vas držijo z ročicami,), školjke, zmaji, lame, repi morskih deklic, steklenice vina in piva, tortice, lizike, kaktusi, avokado …

 

Uršula Novak
Foto: Pixabay