• 2.95C Novo mesto
  • 07:11
  • Sob, 03.12.2022

Nizkocenovni prevozniki: poceni potovanja za vsak žep

Potovanje okrog sveta vsako leto postaja lažje uresničljiv cilj. Popotniki danes jadrajo, kolesarijo, ali pa opravljajo pot z motroji, džipi in avtobusi. Potovanja znotraj enega kontinenta so tako že čisto poceni, in tudi letalski prevozniki niso v tem trendu nobena izjema. Danes lahko v nekaterih primerih sedemo na letalo že za ceno dragega kosila v ekskluzivni restavraciji. Kako je to mogoče?

Odnos do letal se je spremenil 

Potovanja z letalom so bila nekoč posebni dogodki, za katere je bilo treba veliko odšteti. Ljudje so se za let lepo oblekli, danes pa se na letalo odpravimo kar v trenerki in z blazino, ki nam bo služila za oporo, med tem ko bomo uro ali dve sladko dremali.

Kje poiskati najcenejše lete

Ena izmed dobrih opcij je iskalnik Skyscanner. Vanj preprosto vpišite, od kje do kje bi radi leteli, in na kateri dan, in poiskal vam bo najbolj ugodne opcije.

Postanki

Direktni leti so navadno dražji kot leti s postanki, zato se vam splača preveriti tudi to opcijo, če želite prihraniti denar.

Kaj pa vpliv na okolje? 

Vsak let z letalom pusti t. i. ogljični odtis (ang. carbon footrpint), ki, preprosto povedano, zaznamuje količino izpusta ogljikovega dioksida, pa tudi drugih plinov, ki vplivajo na učinek t. i. “tople grede”.

Letala so še vedno odgovorna za izpust velike količine toplogrednih plinov in ogljikovega dioksida. Večina letalskih podjetih vam zato, ko kupite vozovnico, omogoči, da plačate dodaten evro ali dva, ki je namenjen zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Če želite zmanjšati svoj ogljični odtis, lahko še vedno poiskusite tudi alternativna sredstva prevoza. Danes lahko že praktično kamorkoli potujemo z avtobusom. Električna vozila, kot je npr. Flixbus, vas bodo na cilj pripeljala precej bolj ekološko. Dodatna prednost prevoza po kopnem je, da lahko s seboj vzamete precej prtljage za le malo denarja, na avtobusu imate na voljo brezplačen wi-fi, pa še telefon lahko polnite v kateri izmed številnih vtičnic. Potovanja z avtobusom so tako postala že precej poceni.

Kako potovati: dodatni nasveti za zmanjšanje stroškov počitnic 

Ko izbirate način, na katerega želite potovati, vračunajte v svojo kalkulacijo različne dejavnike. Kaj vam je pomembno – da pridete na cilj hitro? Ekološki učinek? Cena letalske karte? Količina prtljage? Vse te stvari se splača vračunati v svoj plan, ko načrtujete svoje naslednje počitnice.

Načrtovanje počitnic, ki ne bodo izsušile vaših žepov, je kompleksna dejavnost, ki se je splača lotiti po vrsti, korak za korakom. Tako si boste zagotovili, da bodo vaše počitnice dobro načrtovane in vas bodo morda celo stale precej manj, kot ste mislili najprej.

Izberite destinacijo in rezervirajte letalske karte. 

Načrtovanje tega, kam si želite, je ključnega pomena za odločitev, na kakšen način želite tja potovati. V vsakem primeru morate destinacijo izbrati dovolj zgodaj, saj se cene letalskih kart ves čas spreminjajo, in bolj kot je določena destinacija zaželjena, dražje bodo karte. Zato rezervirajte karte dovolj zgodaj. To je prvi korak v načrtovanju počitnic; najprej rezervirajte karte, nato se lotite urejanja drugih tehničnih podrobnosti, npr. iskanja prenočišča.

Splača se vam tudi, da preverite cene letov iz letališč v sosednjih državah, saj so karte iz večjih letališč pogosto cenejše. Bergamo, Treviso in Benetke imajo vsa priljubljena letališča, kamor letijo nizkocenovni prevozniki, zato si do njih lahko naročite tudi organizirano vožnjo.

Premislite o alternativnih opcijah prenočišča. 

Hoteli so sicer najbolj udobne opcije, in mnogi ljudje raje prenočujejo v hotelih zaradi udobja, čistoče in varnosti, ki jih ponujajo. Vendar hostli, v katerih morate deliti sobo z neznanci, še zdaleč niso edina opcija za prenočevanje. V mnogih mestih lahko najdete prenočišče po sistemu Airbnb, preko katerega lahko spite v osebnem domu oz. stanovanju zasebnega ponudnika. V zadnjih letih se je, predvsem med mladimi popotniki, precej uveljavila opcija “couchsurfinga”.

Couchsurfing vam omogoča, da najdete svojega gostitelja preko spleta. Na portalu preprosto ustvarite svoj uporabniški profil, poveste, kakšna oseba ste, kaj vas zanima. Gostitelj se nato lahko odloči, ali vas bo gostil. Tako Airbnb kot tudi Couchsurfing delujeta na podlagi priporočil ljudi; vaši gostitelji bodo lahko javno opisali, kako vas je bilo gostiti, kakšen gost ste, prav tako pa boste lahko vi ocenili njih kot gostitelje. Gosti in gostitelji si tako povečujejo ugled na platformi in povečujejo možnost za pridobitev bodočih gostov oz. gostiteljev.

Potujte lahko in brez odvečne prtljage. 

Obstaja precej dobrih razlogov, zakaj se splača potovati lahko, vendar mogoče še niste pomislili, da lahko s tem prihranite tudi denar.

  1. Če potujete samo z ročno prtljago, vam ne bo treba doplačevati za dodatno veliko prtljago; izjema so tisti letalski prevozniki, ki ceno ene velike prtljage že vračunajo v vozovnico.
  2. Če boste opremljeni z lahko prtljago, vam ne bo treba izgubljati časa z iskanjem taksija. Tujci z velikimi kovčki so seveda vedno privlačna in priročna tarča višjih tarif; zato se vam bolj splača, da vzamete samo lahko prtljago in se z letališča odpravite tako, kot bi se odpravili domačini: z metrojem ali pa avtobusom. Že doma preverite, kateri avtobus oz. metro linijo morate vzeti do svojega prenočišča; tako na samem letališču ne boste izgubljali časa.

V svojem nahrbtniku oz. torbi lahko prostor prihranite s kopico manjših, uporabnih trikov, ki ne zahtevajo veliko časa, vendar bodo naredili vašo torbo precej lažjo.

  1. Oblek nikar ne zlagajte, ampak jih zvijte, kolikor mogoče tesno. Tako bodo zavzele manj prostora v kovčku.
  2. Najprej v kovček zložite vsa večja in težka oblačina, npr. kavbojke in puloverje, nato pa v manjše vmesne prostore potisnite manjša, npr. nogavice, majice z naramnicami in obleke.
  3. Vzemite samo tiste obleke, ki vam zares pristajajo, ki jih radi nosite, v katerih se počutite udobno in vaša koža lahko diha. Vsekakor vzemite samo tista oblačila, ki so primerna za kraj in letni čas dopusta oz. potovanja. Najbolje je, da že kar vnaprej preračunate, za koliko dni potujete, in koliko srajc, hlač, nogavic in podobnih stvari potrebujete za tolikšno količino dni.
  4. Ne pakirajte v naglici. Vzemite si nekaj časa prejšnji večer, tudi če vam pakiranje vzame več kot eno uro. Le če boste pazili na to, kaj boste dejansko dli v kovček, si boste zagotovili, da s sabo na počitnice ne boste jemali nepotrebnih stvari, ki vas samo obtežujejo.

Srečno pot!

Nizkocenovni prevozniki: poceni potovanja za vsak žep
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.