• 24.92C Novo mesto
  • 11:42
  • Sob, 15.06.2024

Nova Zelandija: več kot le dežela Gospodarja prstanov

Nova Zelandija je razmeroma drobna država v Jugozahodnem Pacifiškem oceanu, svetu poznana predvsem kot lokacija, kjer so posneli čudovite posnetke zelenih hribov in slikovitih pokrajin, ki jih lahko občudujemo v priljubljeni trilogiji filmov Gospodar prstanov. Pa vendar lahko dežela punudi mnogo več kot le lepe poglede, in obstaja veliko stvari, ki jih lahko tam počnete. Če vas naslednje leto mika obiskati kakšno bolj eksotično destinacijo, je morda zdaj pravi čas, da poglobite svoje znanje o tej prelepi otoški državi!

Nova Zelandija vs Avstralija

Maori Novo Zelandijo imenujejo tudi Aotearoa, kar se lahko na grobo prevede kot “Dežela dolgega belega oblaka“. Sestavljena iz dveh otokov: Severnega in Južnega, ki ju med seboj ločuje t. i. Cookov preliv, širok 23 km. K njej spada tudi več manjših otokov, npr. Antipodi in Stewartov otok. Najbližja celina je Avstralija, in zaradi tega mnogi mislijo, da sta deželi med seboj podobni, kar se tiče flore in favne; pa vendar temu ni tako. Avstralija je znana po tem, da v njej živijo ogromne kače, pajki in druge strupene in nevarne živali, ki se z veseljem prikradejo v odtočne kanale in stanovanja nič hudega slutečih prebivalcev; Nova Zelandija je po drugi strani povsem brez kač ali drugih strupenih živali. To je lahko precej pomirjujoče dejstvo, če razmišljate, da bi se tja odpravili na počitnice! Po drugi strani je morda slaba stran – sicer odvisno od perspektive in osebne preference – ta, da ima Nova Zelandija precej bolj hladno ozračje kot Avstralija, obenem pa v njej tudi bolj pogosto dežuje. Ste vedeli, da ima Nova Zelandija celo ledenike? Te bi v Avstraliji le zaman iskali.

Zaliv otokov (Bay of Islands)

Nova Zelandija se lahko upravičeno ponaša s svojimi naravnimi znamenitostmi; ena izmed najlepših je zagotovo t. i. Zaliv otokov, kjer lahko občudujete več kot 140 otokov. Za maksimalno izkušnjo se vam splača prečkati regijo s kajakom ali pa druge vrste čolnom; lahko pa se odpravite tudi po sledeh arheoloških ostankov, ki so posejani po kopnem na otoku Urupukapuka.

Dežela ragbija

Ragbi oz. rugby je pri nas dokaj nepoznan oz. nepopularen šport; načeloma ga povezujemo z Združenimi državami Amerike, pa vendar je izjemno pomemben tudi na Novi Zelandiji, kjer je prepoznan kot nacionalni šport. V tem trenutku velja, da je ragbi na Novi Zelandiji najbolj popularen šport, precej bolj pomemben kot nogomet ali košarka. Sicer pa so Novozelandci stereotipno tudi dobri plezalci in hribolazci; prvi človek, ki je priplezal na vrh slavnega Mount Everesta, je bil prav Novozelandec, Sir Edvard Hillary.

Cene storitev in prenočišča

Nova Zelandija je, v primerjavi s Slovenijo, seveda draga. Veliko boste odšteli že samo za letalsko karto, vendar lahko z nekaj potrpežljivosti najdete dokaj poceni prenočišče. Splača se preveriti platformo Airbnb.

Največja mesta so seveda bolj draga; mednje spadajo Christchurch, Auckland in Wellington.

Wellington: šarmantna prestolnica

Wellington se nahaja blizu najbolj južne točke na Severnem otoku, Cook Straita. Ponaša se s čudovitimi plažami in razgledom s priljubljene promedade, na kateri zna biti tudi precej vetrovno.

Auckland: nekdanja prestolnica

Auckland je največje mesto Nove Zelandije, locirano na Severnem otoku; v preteklosti je bilo tudi že prestolnica te otoške države. Posebna znamenitost je t. i. “Sky Tower“, kar bi po naše lahko na grobo prevedli kot nebesni stolp. V Aucklandu živi cca. 40,000 ljudi, cene pa so precej navite. Kljub temu mesto privlači vsako leto več ljudi, tudi zaradi bližine vode. Auckland je znan po mnogih možnostih za vodno zabavo; če je Los Angeles poznan kot “Mesto angelov” in New York kot “Mesto, ki nikoli ne spi“, je Auckland zaradi močnih vetrov poznan kot “Mesto jadranja“.

Kje na otokih so torej snemali filme iz serije Gospodar prstanov?

Odgovor je dokaj preprost: skorajda povsod. V Novi Zelandiji obstaja preko 150 idiličnih in slikovitih lokacij, na katerih so snemali ikonične filme. Pri tem je zanimivo, da so Novo Zelandijo uporabili tako za prizore, ki se dogajajo v temačnem Mordorju, v katerem vlada neusmiljeni Sauron, kot tudi za ponazoritev svetlih in prijetnih krajev, kot sta na primer vilinsko mesto ter hobitska dežela, prijetna in udobna Šajerska. Nekateri prizori so bili tudi narejeni digitalno, v studiu v Wellingtonu, še enem velikem novozelandskem mestu.

Progresivna država na področju pravic žensk: zmagoslavni pohod premierke Jacinde Ardern

Leto 2017 je v politične kroge Nove Zelandije prineslo svež veter v podobi Jacinde Ardern, najmlajše ženske premierke na svetu. Tega leta je v starosti le 37 let prevzela tri pomembne funkcije: postala je vodja delavske stranke, članica parlamenta in najpomembneje – 40. premierka otoške države. Ardernova je po končani univerzi doživela bogato politično kariero, med katero si je nabirala dragocene izkušnje; v preteklosti je delala celo kot svetovalka Tonyja Blaira.

Dejstvo, ki jo dela še bolj unikatno, je to, da je leta 2018 rodila otroka. S tem je postala druga ženska na svetu, ki je rodila otroka med časom svojega mandata kot premierka. Pod njenim vodstvom vpliv in ugled Nove Zelandije neprenehoma rasteta, s svojo zavezanostjo socialnim reformam in izboljšanju delavskih pravic pa med državljani ostaja priljubljena tudi že skoraj dve leti po svoji izvolitvi.

Leta 2018 je Ardernova zaznamovala zgodovino s še enim dejanjem, kakršnega zgodovina še ni videla. Postala je prva ženska na svetu, ki je na srečanje UN v New Yorku pripeljala svojo takrat tri mesece staro novorojenčico Neve. Jacinda Ardern je na mirovnem srečanju v imenu Nelsona Mandele tudi izvedla govor; medtem ko je govorila, je njen partner, Clarke Gayford, držal dojenčico v svojem naročju. Gayford, ki sicer dela na televiziji, tudi sicer prevzema večino opravil, povezanih s skrbjo za dojenčico, in je njen primarni skrbnik. Osebje, ki je skrbelo za organizacijo mirovnega srečanja, je za Neve pripravilo posebno izkaznico, na kateri je pisalo “Prvi dojenček Nove Zelandije”.

Prva ženska premierka, ki je sicer rodila med opravljanjem svoje funkcije, je bila pakistanska premierka Benzir Bhutto leta 1990. Sedem mesecev po rojstvu otroka je bila sicer razrešena svoje funkcije.

Premierka Jacinda Ardern je spomladi letos še pridobila na svoji priljubljenosti, ko se je mirno in trezno odzvala na dogodke v Christchurchu, ki so pritegnili pozornost svetovnih medijev. Sredi marca letos, po grozovitem napadu na moskvo, v katerem je umrlo 51 ljudi, 49 pa je bilo ranjenih, je pozvala k še strožjemu nadzoru nad strelnim orožjem.

Nova Zelandija: več kot le dežela Gospodarja prstanov
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.