• 3.22C Novo mesto
  • 06:02
  • Sob, 03.12.2022

Turčija: križišče starodavnih imperijev

Republika Turčija je pisana država, locirana na Srednjem Vzhodu, ki stoji na presečišču mnogih kultur in bogate zgodovine mnogih narodov. Nekoč pomembno strateško območje tako v perzijskem kot tudi otomanskem in predhodnem rimskem imperiju je danes priljubljena turistična točka za Evropejce, ki si želijo na počitnicah izkusiti nekaj drugačnega od že poznanih obal Jadranskega morja. V prihodnosti se vam zagotovo splača obiskati to deželo. Že veste, kje se splača ustaviti najprej, kaj so največje znamenitosti in kaj si morate ogledati najprej?

Ankara

Večina Turčije se razteza po vzhodnem delu Azije, nekaj pa tudi po Balkanskem polotoku. Njene sosede so tako zelo raznolike: Grčija, Bolgarija, Armenija, Jordanija, Iran, Irak in Sirija. Večina prebivalstva se identificira kot turške narodnosti, največja manjšina pa so Kurdi.

Čeprav to včasih zamešamo, ker je Istanbul večje mesto, je prestolnica Turčije v resnici prelepa Ankara, ki ima približno deset milijonov prebivalcev; Istanbul ima približno pet milijonov več.

Istanbul

Istanbul je največje mesto v Turčiji, predstavlja pa tudi historični in kulturni center države. V preteklosti se je imenoval Konstantinopel, njegovo pomembnost pa zagotavlja tudi strateška lega ob Bosporski ožini. Če Turčija predstavlja mejno območje med Evropo in Azijo, je Istanbul ključna točka te sredine. Prav ob Bosporju se namreč konča Evropa in začne Azija. Istanbul je četrto največje mesto na svetu in največje evropsko mesto sploh; v njem prebiva okrog 15 milijonov prebivalcev.

Njegova največja znamenitost, prelepa Hagia Sofia, se lahko, tako kot Istanbul nasploh, ponaša z bogato zgodovino. Nekdanja katedrala na svoji časovnici beleži vse preobrate v oblasti in religiji, ki so pretresli to ozemlje. Najprej je na tem območju ležal Bizanc, eno izmed najpomembnejših središč rimskega imperija. Leta 330 n. š. je Bizanc postal Konstantinopel in pod tem imenom služil kot prestolnica številnih imperijev, med drugim tudi otomanskega. Kalifat je Konstantinopel uporabljal kot prestolnico vse do leta 1923, ko je glavno mesto Turčije postala Ankara, Konstantinopel pa je bil preimenovan v Istanbul.

Leta 2010 je Istanbul dobil prestižni naziv Evropska prestolnica kulture (European Capital of Culture), del historičnega mestnega centra pa je tudi na seznamu UNESCO svetovne dediščine.

Hitro cvetoči turizem

Turčija predstavlja most med vzhodom in zahodom, zato kljub nedavnim političnim spremembam, ki so izzvale odmeve v medijih po vsem svetu, še vedno privlači ogromne mase turistov, ki se vsako leto zgrinjajo v Istanbul, da bi si ogledale slavno baziliko Hagio Sofio. O njej je pisal tudi že Fran Saleški Finžgar v svojem romanu Pod svobodnim soncem, in čeprav je takrat prikazal cesarja Justinijana kot dokaj negativno figuro, izjemne lepote nekdanje bazilike in mošeje ni mogoče zanikati. Celo ustvarjalci priljubljene računalniške igre Asassin’s Creed so jo uporabili kot ozadje za svojo igro!

Hagia Sofia (Cerkev Svete Modrosti)

Mogočna stavba je v svoji življenjski dobi uzrla kar precej sprememb režimov in tudi svoje namembnosti. Prvi temeljni kamen je bil položen že v 6. stoletju n. š., v davnem letu 532. Zgrajena je bila v relativno kratkem času, ker so se v njeno gradnjo stekale ogromne količine denarja. To je bil čas bogatega bizantinskega imperija, in cesar je imel denar, ki ga je namenil gradnji bazilike, svojega življenjskega dela in zapuščine.

Od bazilike do mošeje

Njena prvotna funkcija je bila sakralna in kot takšna je tudi ostala večino zgodovine skozi vsa stoletja. Najprej je bila zgrajena kot krščanska bazilika; v tistem času je veljala za največjo zgradbo na svetu. Kasneje, vse od 11. do 15. stoletja, je bila namenjena obredom grške ortodoksne vere. Na začetku 13. stoletja so jo spreobrnili za namene obredja rimskokatoliške vere, nazadnje pa je služila kot mošeja – vse od sredine 15. do prve polovice 20. stoletja. Do trenutka, ko je začela delovati t. i. Modra mošeja (The Blue Mosque) je bila Hagia Sofia najbolj obiskana mošeja v Turčiji.

Več kot osemdeset let uspešnega muzeja

Leta 1935 je bila stavba, ki je ves čas služila opravljanju sakralnih obredov, z izjemo štirih let od 1931 do 1935, spremenjena v muzej, v katerem se lahko naučite več o njeni bogati zgodovini in si ogledate prelepe umetnine, med katerimi še posebej izstopajo spektakularni mozaiki. Hagia Sofia je še danes ena izmed najbolj obiskanih turističnih atrakcij Turčije; njena zgodovina jo dela za eno izmed historično najbolj bogatih lokacij v deželi.

1985 je bila nekdanja bazilika in mošeja umeščena tudi na UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine. Marca letošnjega leta se je pojavila tudi izjava s strani trenutnega predsednika Erdogana, da obstaja možnost, da bi muzej ponovno spremenili v mošejo. To se sklada tudi z njegovo siceršnjo politiko, ki skuša v državi povečati vpliv islamske vere.

Modra mošeja

Modra mošeja (The Blue Mosque) je bila zgrajena na začeku 17. stoletja, med leti 1609 in 1616. V tem času je bila Turčija pod vodstvom sultana Ahmeda I. Predstavlja primer otomanske arhitekture, sprejme pa lahko kar 10 000 obiskovalcev. Čeprav je danes ena izmed najbolj priljubljenih turističnih točk tako v Istanbulu kot tudi Turčiji nasploh, še vedno izvaja tudi svojo osnovno religiozno funkcijo, v njej pa lahko najdete tudi grobnico sultana Ahmeda I.. Tako je drugačna od Hagie Sofie, ki trenutno služi izključno muzejski funkciji.

Prelepa palača Topkapi

Palača Topkapi je bila zgrajena v 15. stoletju, v naslednjih, v katerih je vladal otomanski imperij, pa je služila kot rezidenca za njene vladarje. Tako si lahko danes v njej obiskovalec ogleda umetnine in druge zaklade iz dolgega obdobja mogočnega otomanskega imperija.

Veliki bazar

Po obisku kulturnih znamenitosti se lahko ustavite tudi na Velikem bazarju. Gre za eno izmed največjih pokritih tržnic na svetu; obsega kar 61 ulic, tako da gre po naših standardih za celo sosesko. V njej lahko najdete več kot 4000 različnih trgovinic, na dnevni ravni pa Veliki bazar obišče več kot 250 000 obiskovalcev. Istanbul že tako slovi po izjemnih trgovskih centrih, vendar se nič ne more primerjati s šarmom, tradicijo in obsežnostjo Velikega bazarja. Začetek gradnje sega vse do 15. stoletja, vendar je bil popolnoma dokončan šele v 1. polovici 18. stoletja. Na njem lahko najdete vse od nakita pa do tradicionalnega posodja, začimb in prečudovitih ročno izdelanih preprog, tako da predstavlja idealno lokacijo za iskanje spominkov, ki jih boste odnesli domov.

Bosporska ožina

Privoščite si tudi obisk te izjemne naravne znamenitosti; obstajajo turistične agencije, ki prirejajo izlete z ladjo, na katerih se lahko zapeljete po tej naravni meji, ki ločuje Anatolijo in Trakijo in s tem Azijo in Evropo.

Pa srečno pot!

Turčija: križišče starodavnih imperijev
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.