• -0.06C Novo mesto
  • 08:51
  • Pet, 27.01.2023

VIDEO: To je slovo od legendarnega voznika formule 1, pokopali so ga v Ferrarijevi tekmovalni opravi

DUNAJ – Od pokojnega nekdanjega zvezdnika formule 1 Nikija Laude se je v katedrali sv. Štefana na Dunaju danes poslovilo več kot 300 častnih gostov. Med govorci so bili avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, nekdanji voznik formule 1 Gerhard Berger in igralec ter nekdanji kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger.

Na spominski slovesnosti pred pogrebom, ki se je začela ob 13. uri in na kateri je maševal tamkajšnji duhovnik Toni Faber, se je zbralo približno 350 častnih gostov. Med drugim tudi vodilni v letošnji sezone formule 1 Lewis Hamilton. Ta je na nedavni dirki za veliko nagrado Monaka v Laudino čast nosil posebno čelado. Moštvo Ferrarija, s katerim je Lauda osvojil dva od svojih treh naslovov svetovnega prvaka in v opravi katerega bo danes tudi pokopan, je predstavljal nekdanji šef Ferrarijeve ekipe Luca di Montezemolo.

 

Stara katedrali sv. Štefana na Dunaju

Lauda je postal prvi športnik, ki so ga položili na pare v 872 let stari katedrali sv. Štefana na Dunaju. Slovo pokojnika v omenjeni katedrali je tudi sicer redkost, nazadnje je bil to slikar Ernst Fuchs pred dobrimi tremi leti, med drugimi pa se so v Avstriji v zadnjem obdobju tako poslovili tudi od kardinala Franza Königa, Otta von Habsburga in notranjega ministra Franza Olaha.

Navkljub dežju …

Pred tem se je pred katedralo, navkljub dežju, vila dolga vrsta ljubiteljev formule 1, navijačev, navadnih ljudi, domačinov, Dunajčanov, da bi se poklonili spominu na umrlega junaka asfaltnih stez. Vdova za pokojnim Laudo Birgit Wetzinger je na krsto položila slovito rdečo čelado legende avtomobilističnega športa. To so položili na šopek iz lovorovih vej in listov, s katerimi so v antiki častili rimske cesarje, zmagovalce, športnike. Vdovo sta spremljala Nikijeva sinova Lukas in Mathias.

Lauda je umrl v 71. letu starosti na kliniki v Zürichu, na kateri je bil zaradi dialize ter zaradi zapletov po transplantaciji pljuč.

NaDlani.si; Foto: youtube