• 3.09C Novo mesto
 • 02:06
 • Sre, 30.11.2022

Chia semena: superživilo današnjega dne

Chia semena lahko dodamo najrazličnejšim živilom

Chia semena vsebujejo veliko vlaknin, beljakovin in maščob, bogata pa so tudi z omega-3 maščobnimi kislinami, beljakovinami, manganom, magnezijem, fosforjem, kalcijem, cinkom ter vitamini B1, B2 in B3. Njihove koristne lastnosti so poznali že Azteki in Maji in beseda “chia” pravzaprav izvira iz majevskega jezika, v katerem pomeni “moč”.

Omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline nosijo celo vrsto za vaše telo koristnih učinkov. Še posebej so pomembne za nosečnice, saj pomagajo pri razvoju otroka. Znižujejo tudi krvni pritisk in s tem tveganje za nastanek srčnih bolezni. Obenem skrbijo tudi za zdravje vaših oči, lepo kožo ter krepijo vaše kosti in sklepe. Pomagajo tudi pri ohranjanju mentalnega zdravja in dobrega počutja, dobrem spancu ter v boju s tesnobo in depresijo.

Dodaten plus: omega-3 maščobne kisline lahko pomagajo tudi v boju z menstrualnimi krči, saj olajšujejo bolečine.

Beljakovine

Beljakovine lahko najdemo v vsaki celici vašega telesa, ki jih uporablja za gradnjo in obnovo celic ter tvorbo encimov. So gradniki kosti in mišic.

Kalcij

Kalcij ima zelo pomembno vlogo v vašem telesu, saj skrbi za gradnjo in trdnost kosti. Najdemo ga lahko tudi v zobeh, obenem pa omogoča strjevanje krvi, ki je nujno za celjenje ran, ter krčenje mišic.

Magnezij

Magnezij uravnava raven sladkorja v krvi in krvni pritisk, obenem pa skrbi tudi za pravilno delovanje mišic in živcev v telesu in tvorbo beljakovin.

Mangan

Mangan v telesu skrbi za prebavo in absorbcijo beljakovin, ogljikovih hidratov in aminokislin ter nekaterih vitaminov, med drugim tudi vitamina B1, ki ga prav tako lahko najdemo v chia semenih. Igra tudi pomembno vlogo pri delovanju ledvic.

Fosfor

Fosfor lahko, tako kot beljakovine, najdemo v vseh celicah vašega telesa, v največjih količinah predvsem v kosteh in zobeh. Fosfor in kalcij oba skrbita za gradnjo vaših kosti in zob, fosfor pa telesu tudi pomaga pri ohranjanju ravnotežja med kislinami in bazami. Še posebej pomemben je za otroke, saj pomaga pri rasti.

Cink

Cink skrbi za dobro delovanje vašega imunskega sistema, zato je še posebej pomemben v prihajajočih mesecih. Jesen se bližam z njo pa tudi nizke temperature, deževno vreme ter sezona viroz in prehladov.

Vitamin B1

Vitamin B1 v vašem telesu skrbi za pretvorbo ogljikovih hidratov v energijo. Ključen je tudi za presnovo glukoze oz., po domače povedano, sladkorja, ki prav tako spada pod širši pojem ogljikovih hidratov. Pomaga tudi pri delovanju živcev in mišic, še posebej srčne mišice.

Vitamin B2

Vitamin B2 telesu pomaga pri presnovi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, zato je ključen za vzdrževanje ravni energije v vašem telesu. Vsi B vitamini imajo sicer podobno funkcijo; pomagajo vam pretvarjati beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe v energijo.

Vitamin B3

Vitamin B3 je pomemben za delovanje vseh organov vašega telesa, obenem pa znižuje tudi raven holesterola in pomaga pri težavah, povezanih z artritisom. Izboljšuje tudi delovanje možganov.

Bogat vir antioksidantov, ki branijo vaše telo pred napadom prostih radikalov

Chia semena imajo še eno zelo koristno lastnost: polna so antioksidantov. Slednje večinoma najdemo v svežem sadju in zelenjavi. Antioksidanti so, preprosto povedano, molekule, ki lahko upočasnijo ali celo popolnoma zavrejo oksidacijo drugih molekul. V vašem telesu se vežejo s t. i. prostimi radikali in jih tako nevtralizirajo. To je dobro zato, ker lahko prosti radikali poškodujejo celice in tkiva v vašem telesu. Antioksidanti tako branijo vaš organizem; v primeru, da se prosti radikali preveč namnožijo, lahko poškodujejo veliko število celic ter vplivajo na vaš živčni in imunski sistem ter delovanje kognitivne funkcije. Takšno stanje, v katerem je v vašem telesu preveč prostih radikalov, imenujemo oksidativni stres. O antioksidantih smo na dolgo in široko že pisali v posebnem članku.

Težava z antioksidanti je, da se med procesom toplotne obdelave pogosto uničijo; npr., če iz zelenjave skuhamo juho, to vpliva na koristne učinke njenih sestavin. Chia semena so zato odličen vir antioksidantov, saj jih lahko preprosto dodamo najrazličnejšim solatam in smutijem.

Osvežilna kumarična solata s chia semeni 

To je zelo preprosta in hitra solata, ki lahko vedno služi kot malica v vročih dneh.

Potrebujete:

3 manjše ali 2 veliki kumarici; 

rdečo čebulo; 

česen; 

1 ravno žlico chia semen; 

limono; 

rdečo papriko; 

paradižnik;

svežo baziliko;

svež peteršilj;

sol, poper in timijan;

hladno stiskano deviško bučno olje. 

Priprava:

 1. korak: operite kumarici in ju narežite na čim bolj tanke kolobarje. Dodajte kumarice v veliko skledo za solato.
 2. korak: olupite čebulo in jo narežite na tanke polmesece. Dodajte čebulo v veliko skledo za solato. Premešajte z veliko žlico.
 3. korak: operite in razsemenite papriko. Narežite jo na manjše koščke. Ni vam treba uporabiti cele paprike; nekako polovica bo zadoščala. Dodajte narezane koščke paprike v skledo za solato k koščkom čebule in kumaric; preostanek paprike lahko shranite v hladilniku.
 4. korak: operite paradižnik in papriko in ju narežite na manjše koščke. Dodajte v skledo. Premešajte z veliko žlico.
 5. korak: operite nekaj svežega peteršilja in sveže bazilike in dodajte solati. Premešajte.
 6. korak: nasekljajte 2-3 manjše stroke česna in jih dodajte solati. Premešajte.
 7. korak: dodajte dobro žlico hladno stiskanega deviškega bučnega olja ter ščepec soli, popra in timijana. Premešajte.
 8. korak: prerežite limono na pol in iztisnite sok. Pazite, da v soku ne bo semen, preden ga dodate solati. Premešajte.
 9. korak: dodajte 1 ravno žlico chia semen. Premešajte.
 10. korak: postrezite sveže in okrašeno s svežimi listi bazilike.

Recept za okusen mango-banana smuti z goji jagodami in chia semeni 

Goji jagode so prav tako t. i. superživilo, bogato z antioksidanti. Vsebujejo vitamin A, ki skrbi za dobro delovanje vašega imunskega sistema, obenem pa krepi tudi vid in kosti. Dodaten plus je tudi to, da ohranja vašo kožo gladko in brez aken.

Vitamin C je po drugi strani eden izmed najbolj znanih vitaminov in močan antioksidant, kar pomeni, da brani vaše telo pred prostimi radikali, krepi vaš imunski sistem ter zmanjšuje tveganje za demenco. Dodaten plus je tudi to, da znižuje krvni pritisk in raven t. i. “slabega“ LDL holesterola, s tem pa tudi tveganje za nastanek srčnih bolezni.

Več o goji jagodah si lahko preberete tukaj.

Potrebujete:

2 jedilni žlici chia semen;

2 jedilni žlici goji jagod;

1 zrel mango;

1 zrelo banano; 

skodelico sojinega ali mandljevega mleka.

Priprava:

Dodajte chia semena in goji jagode v mešalnik. Prelijte z mandljevim ali sojinim mlekom.

Olupite banano in mango in ju narežite na manjše kose oz. kolobarje. Dodajte banano in mango v mešalnik. Če želite, lahko dodate tudi ščepec ingverja, ki bo izboljšal okus, obenem pa povečal tudi antioksidantsko vrednost smutija. Premešajte do gladkega (razen če imate v svojem smutiju radi manjše koščke sadja) in postrezite sveže. Za bolj osvežilni učinek v vročih dneh lahko uporabite hladno mandljevo ali sojino mleko.

Dodaten nasvet: Smuti lahko okrasite z jagodami ali malinami, ki so prav tako polne antioksidantov.

Dober tek!

Chia semena: superživilo današnjega dne
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.