• 27.17C Novo mesto
  • 15:30
  • Tor, 03.10.2023

Delo od doma

Delo od doma v zadnjih letih predstavlja vedno bolj priljubljeno obliko zaposlitve. Včasih je veljalo, da je treba v službo skoraj praviloma vedno oditi fizično, vendar je resnica, da se da veliko pisarniškega, organizacijskega in komunikacijskega dela pravzaprav opraviti kar od doma. V luči pojava interneta, ki je olajšal način, kako lahko kominiciramo med sabo, danes res ni več nujno, da se vsak delovnik fizično pojavimo v pisarni. Vedno več ljudi dela v okviru ohlapne definicije “digitalnih nomadov“, ki za delo ne potrebujejo drugega kot računalnik in brezžično internetno povezavo. 

Delo od doma nič več ni tabu: prednosti in slabosti

Dandanes se že veliko delodajalcev zaveda prednosti, ki jih prinaša delo od doma, in svojim zaposlenim tako pusti, da del svojih delovnih nalog, ali pa celo vse, opravlja od doma. V dobi, ko je mnogim iskalcem zaposlitve pomembna felksibilnost, je lahko delo od doma ključna prednost, ko se odločamo, ali se bomo prijavili na določeno delovno mesto.

Pogosto si digitalne nomade predstavljamo ležeče v viseči mreži pod kakšno košato palmo na eksotičnem otoku, kako ležerno tipkajo med šumljanjem valov. Pa je resničnost res tako čarobna? Delo od doma ima sicer mnoge prednosti, vendar prinaša tudi slabosti, ki jih bolj tradicionalne oblike dela ne. Preden se odločimo za spremembo kariere, je vsekakor važno, da temeljito pretehtamo vse dejavnike.

Prednosti dela od doma

  1. Cel svet je lahko potencialna pisarna. 

Pri delu od doma je fleksibilnih veliko elementov. Sami si lahko izberemo okolje, v katerem želimo delati; bodisi doma, v udobju domačega kabineta, v kavarni ali pa celo na kakšni bolj eksotični lokaciji. Važno je le, da imamo pri roki dobro internetno povezavo.

2. Sami si določate svoj delovni čas. 

To je lahko tako prednost kot tudi slabost, saj se lahko vaš delovni čas raztegne tudi pozno v noč, pri tem pa sploh niste plačani za opravljene nadure. Zato je zelo pomembno, da se pred začetkom dela od doma z delodajalcem natančno dogovorite o obsegu delovnih nalog. Bodite prepričani, da lahko delo opravite v dogovorjenem času, in si nikar ne postavljajte nerealnih ciljev.

Po drugi strani to pomeni tudi, da si lahko sami vzamete počitnice, kadar želite, ali pa prost dan, kadar ste utrujeni in ga potrebujete, tako da gre za dvorezen meč.

3. Prihranili boste čas in denar pri transportu in prehranjevanju zunaj. 

Naredite preprost račun; koliko denarja vsak mesec porabite za prevoz na delo? Koliko za prehranjevanje v restavracijah, vsa kosila, malice in kave, ki jih jeste zunaj v odmoru za kosilo? Koliko denarja bi prihranili, če bi si hrano namesto tega pripravljali doma?

Če boste izračunali, koliko denarja na mesečni in letni ravni porabite za transport in prehrano zunaj, boste ugotovili, da se delo doma pravzaprav precej splača, ko pride do hranjenja denarja. Kot alternativo lahko še vedno premislite tudi o drugih, cenejših opcijah transporta na delo, npr. uporabi javnega prevoza ali pa kolesarjenju. Poleg tega si lahko začnete pripravljati svojo lastno malico in kosilo, ki ju lahko vzamete s sabo na delo. Obstaja veliko zelo preprostih receptov za zdrave prigrizke, ki jih lahko pripravite v le nekaj minutah z le nekaj osnovnimi sestavinami. Morda bo vsakodnevno pripravljanje malice na začetku težko, vendar vam bo kmalu prešlo v navado.

Dober trik je tudi, če si pripravite hrano za cel teden vnaprej v velikem loncu in jo nato shranite v hladilniku. Tako vam ni treba dan za dnem kuhati znova. Pripravite veliko količino svoje najljubše jedi v nedeljo in jo shranite za kasneje.

Slabosti

  1. Delovni čas ni natančno določen. 

Velika težava pri delu od doma je dejstvo, da je včasih težko ugotoviti, koliko časa ste dejansko potrebovali za izvedbo dela. Če imate srečo, lahko delo opravite zelo hitro, vendar je bolj pogosta težava ta, da lahko delo zahteva več časa, kot ste prvotno pričakovali. Težava pri tem pa je, če ste z delodajalcem že dogovorjeni za fiksno plačilo, vendar v resnici potrebujete več časa za izvedbo. Tako se vam lahko hitro zgodi, da morate delo potegniti pozno v noč in pri tem sploh niste plačani za nadure.

Če se odločate za delo od doma, bodite zato pazljivi, da ne zapadete v tako situacijo. Nikar ne sprejemajte delovnih nalog, ki so vam neznane, in za katere ne veste točno, koliko časa vam bodo vzele, saj se sicer lahko hitro znajdete v neprijetnem položaju. Lotite se le dela, ki ga poznate, v katerem ste dobri, in za katerega veste, da ga lahko opravite v doglednem času.

2. Težko si je vzeti počitnice. 

Ko je vaš delovnik tako fleksibilen, si je težko vzeti počitnice, sploh če veste, koliko dela še imate in koliko bi lahko zaslužili v enem tednu potapljanja na morju. Tako se vam lahko hitro zgodi, da končate z računalnikom pod senčnikom na plaži, česar vaša družina morda ne bo sprejela najbolje. Zato je pomembno, da dobro načrtujete in se organizirate. Če ste sami svoj šef ali šefica, je pomembno, da v svoj koledar vkalkulirate tudi odmor in načrtujete svoje obveznosti in delovne naloge okrog tega obdobja. Odgovornost za vaše dobro počutje leži na vas, in od tega je na koncu odvisna tudi kvaliteta vašega dela; če delate preveč in ste izčrpani, boste le težko opravili vse, kar ste si zadali.

3. Vaš dom lahko postane vaša pisarna. 

Čeprav je neprijetno vsak dan oditi na delo in preživeti pol ure v koloni zjutraj in pol ure na poti domov, je še vedno dobro, kadar lahko pustite težave in stres v pisarni in se vrnete domov k družini neobremenjeni. Če delate doma, se delovnik nikoli ne bo zaključil točno ob uri, računalnik in miza, polna dokumentov in nedokončanega dela, pa vas bosta ves čas motila in opominjala, kaj vse morate še narediti.

Če delate doma, je zato dobro, če imate možnost nameniti en prostor svojega stanovanja za pisarno. Vanjo postavite mizo, svetilko, stol, dokumente, printer, vse, kar potrebujete za delo, in nato na koncu delovnega dne zaprite vrata za sabo. To bo pomagalo pri ohranjanju ravnovesja med delom in zasebnim življenjem.

Seveda to ni vedno mogoče in mnogo izmed nas v svojem stanovanju nima možnosti rezervirati cele sobe za delo; pa vendar, če živite v hiši oz. imate možnost imeti svojo lastno domačo pisarno, je to precej dobra ideja, ki se vam bo psihološko obrestovala na dolgi rok.

Srečno!

Delo od doma
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.