• 24.59C Novo mesto
  • 11:18
  • Sob, 15.06.2024

Jesen bo glasbeno pestra: koga boste vzeli na koncert?

Iti sam, ali še bolje, v izbrani družbi na koncert, je prav krasno razvajanje za dušo in telo. Čeprav je čas, ko smo si napolnili baterije do zadnjega kotička, za nami prav kratek čas, mnogi že mislimo na nove odklope od vsakdana. Sodeč po napovedih bo letošnja jesen glasbeno pestra, koncertov in raznih glasbenih prireditev za mlade in mlade po srcu bo na pretek, prav tako pa bo poskrbljeno za vsak okus.

Najbolj odmevni koncerti letošnje jeseni

Nekaj predlogov, kam na koncert lokalno?

10. 9. bo v Ljubljani v Kavarni Slamič koncert šansonov Boris Cavazza kvartet, kjer se bo Boris Cavazza tokrat ne kot igralec, temveč kot pevec, interpretator in pesnik predstavil s svojim kvartetom, ki ga tvorijo sama zveneča imena: Igor Leonardi (kitara, soavtor glasbe), Tadej Kampl (kontrabas), Primož Fleischman (saksofon, flavta). Skupaj bodo predstavil CD z naslovom 11 korakov. Gre za šopek avtorskih pesmi s pridihom mešanice swinga, jazza, bluesa, popevk in balad. Vsaka skladba deluje kot svoj korak, tako sam in samosvoj, a tako povezan na poti življenja. Od tod tudi naslov albuma. Koncert zagotavlja obilico čustev, morja, zvezd, poezije in še česa.

24. 9. bo v ljubljanskem Cankarjevem domu nastopila Katalena, ki več ne šteje svojih nastopov. Katalenini člani bodo predstavili presek svojega dosedanjega ustvarjanja, ki je še vedno izvirno, drugačno in spevno. To bo Katalenin prvi koncert pred ljubljansko publiko, ko bo na oder stopila kot polnoletno dekle – glasbeno aktivna je namreč že polnih osemnajst let!

2. tekmovanje za nagrado Lojzeta Slaka bo potekalo v Mirni Peči. Vir slike: Wikipedia

V začetku oktobra se obeta koncert, pravzaprav pravi festival za ljubitelje narodno-zabavne glasbe, in sicer Festival Slakove glasbe 2019,  kjer  bo potekalo 2. tekmovanje za nagrado Lojzeta Slaka na Osnovni šoli Toneta Pavčka v Mirni Peči. Dogodek bo vredno obiskati, saj bo naslednji Festival Slakove glasbe na sporedu spet šele leta 2021.

26. 9. Azra Brahim bo v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu s svojo štiričlansko zasedbo predstavila pesmi z nove plošče, ki izide v septembru. To bo njen edini koncert v Sloveniji, zato je priložnost, da ga obiščete, še dragocenejša. Azra Brahim je prodorna glasbenica in aktivistka iz Zahodne Sahare, ki je odraščala v begunskem taborišču v alžirski puščavi, dvajset let že živi v izgnanstvu, sprva na Kubi, sedaj pa biva Kataloniji. Koncert bo v etno barvah.

5. 10. in 6. 10. pa se obeta koncert, pravzaprav pravi festival za ljubitelje narodno-zabavne glasbe, in sicer Festival Slakove glasbe 2019, kjer bo potekalo 2. tekmovanje za nagrado Lojzeta Slaka na Osnovni šoli Toneta Pavčka v Mirni Peči. Dogodek bo vredno obiskati, saj bo naslednji Festival Slakove glasbe na sporedu spet šele leta 2021.

Vlado Kreslin vabi na svoj koncert v Maribor. Vir slike: Wikipedia

11. 10. bo v Mariboru koncert Vlada Kreslina, Beltinške bande in Malih bogov. Vlado Kreslin je slovenski glasbeni fenomen, ki že desetletja s svojo neposrednostjo, izvrstno poezijo in interpretacijo skozi skrivnostno tančico svojega glasu podaja Sloveniji več kot svojo dušo, podaja nam odsev, podaja nam kulturno dediščino, pravzaprav nam podaja nazaj sebe,na tako subtilen in prefinjen način, da tega skoraj ne opazimo, si pa znova in znova želimo njegove glasbe.

Kam pa na koncert globalno?

Tudi sosednje države so polne glasbenega dogajanja, in če je dobra motivacija, tudi kak dodatno prevožen kilometer ne predstavlja bremena.

Nekaj jesenskih predlogov za glasbeni pobeg čez mejo:

16. 9. vas Micheal Bublé vabi v Zagreb. Najbolj prepoznavni lastnosti tega kanadskega pevca, sta neizmerna karizma in glas, s katerim je očaral oba spola vseh generacij. Je izjemen komik, kar se tiče nastopov v živo, zaradi česar bo njegov koncert nepozabna izkušnja, že skoraj dogodivščina.

19. 9. bo na Dunaju koncert dekliške britanske pop skupine Little Mix, ki je bila ustanovljena leta 2011 med osmimi serijami britanske verzije oddaje The X Factor. Dekleta so med drugim podpisale tudi pogodbo z glasbeno založbo Syco Music, ki je v lasti Simona Cowella.

Tudi sosednje države so polne glasbenega dogajanja, in če je dobra motivacija tudi kak dodatno prevožen kilometer ne predstavlja bremena.

7. 10. vas na Dunaju čaka koncert že skoraj zimzelene Cher, ameriške pop pevke, igralke, filmske režiserke in producentke, ki je letos napolnila že 73 večno mladih let! Prevoz in vstopnico na koncert si med drugim lahko zagotovite na omenjeni spletni strani.

Koncert večne Cher bo oktobra na Dunaju. Vir slike: Flickr

Zadnji vlak za nakup glasbenih abonmajev za sezono 2019/2020

Koncert za koncertom pa si lahko mesec za mesecem skozi vse leto kakovostno, a cenovno ugodnejše privoščite z nakupom abonmaja. Za ljubitelje opere in baleta je v ljubljanski SNG Opera in balet na voljo več vrst abonmajev, ki vsebujejo pet ali šest predstav, vpis pa je mogoč do vključno 9. oktobra. Prav tako je med več možnostmi mogoče abonma, ki vam bo na koledarju označil s glasbo obarvane dneve, mogoče kupiti v Cankarjevem domu v Ljubljani. Število sedežev v abonmajski prodaji je omejeno, za mlajše od 25., starejše od 65. in upokojene pa velja cena s popustom.

Sedaj je le še dilema, koga boste to jesen vzeli na koncert!