• 25.06C Novo mesto
  • 12:13
  • Sob, 15.06.2024

Na Ta veseli dan kulture so v središče postavili selfi  

Na dopoldanskih delavnicah za zaključene skupine iz vrtca so otroci pod vodstvom izkušene mentorice Nine Kolar izdelali svoj avtoportret.

TREBNJE – Dandanes se zdi, da so selfiji izum dobe družbenih omrežij in modernega časa. Toda – ali niso tudi avtoportreti neke vrste selfiji? Ali nam portreti tako kot selfiji ne odpirajo novih pogledov v posameznikovo individualnost? Galerija likovnih samorastnikov Trebnje je na Ta veseli dan kulture pripravila niz brezplačnih dogodkov, na katerih so različne generacije razmišljale o portretih, avtoportretih in popularnih selfijih.

Na dopoldanskih delavnicah za zaključene skupine iz vrtca so otroci pod vodstvom izkušene mentorice Nine Kolar izdelali svoj avtoportret in pri tem uporabili različne materiale, ki so jih izbrali na podlagi tipanja obraza in jih nalepili na podlago.

Sledilo je predavanje Andrejke Vabič Nose o portretih in avtoportretih z naslovom Iskanje lastnega odseva. »Ta veseli dan kulture smo posvetili lastnemu odsevu tudi v luči aktualne razstave Zrcaljenja – maska ali bistvo? Razstava je namenjena tudi temu, da jo obiskovalci s svojimi selfiji aktivno soustvarjajo, hkrati pa prepoznavajo in spoznavajo portrete in avtoportrete na umetniških delih v naši galeriji. Med umetniki vsekakor lahko prepoznamo različne razloge njihovega samoupodabljanja; lahko gre za razkazovanje njihovega tehničnega mojstrstva, ponosa nad dosežki, lahko gre za neko postavljanje – pozo ali pa za poglobljeno raziskovanje sebe.  Enako pa lahko razmišljamo tudi o selfijih,« pojasnjuje Andrejka Vabič Nose, sicer kustosinja Galerije likovnih samorastnikov Trebnje.

Glasbeni recital učencev Glasbene šole Trebnje je navdušil prijatelje najbolj univerzalnega jezika tega sveta, učenci Osnovne šole Veliki Gaber pod vodstvom mentorjev Primoža Vasleta in Olge Podpadec pa so dopolnili pogovor s Perico Jerkovićem, komikom in avtorjem monokomedije Zgodovina selfi butla. Špela Sila iz Galerije likovnih samorastnikov Trebnje se je v pogovoru z gostom dotaknila selfijev, njihove vloge v današnjem svetu v vseh starostnih skupinah. »Danes se tako mladina kot ostale generacije vse bolj, naj temu tako rečemo, ovekoveča, preko selfijev. Pri mladostnikih je to morda iskanje identitete, iti v korak s trendi, iskanje samozadovoljstva in oblikovanje želene samopodobe. Pri odraslih nekateri pa nekateri govorijo o krizi identitete in opozarjanjem z mislijo: ‘Tukaj sem. Obstajam.’ Vsi pač iščemo neko potrditev, všeček ali »lajk«, da nas nekdo opazi, da smo ok ali pa da nas samo pohvalijo, pa čeprav virtualno.«

Ta veseli dan kulture je tako v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje včeraj združil različne generacije in vse odtenke umetnosti – umetniško ustvarjanje in upodabljanje, izbrano besedo in glasbo za dušo. Nastalo je tudi nekaj novih selfijev, s katerimi obiskovalci sporočajo, kako doživljajo začasno razstavo Zrcaljenja – maska ali bistvo?, ki je v Trebnjem na ogled še do 10. februarja 2019, hkrati pa to razstavo s svojo podobo na fotografijah tudi aktivno soustvarjajo.

 

GLS Trebnje