• 14.61C Novo mesto
  • 20:04
  • Sre, 12.06.2024

Kako izbrati dober računovodski servis?

Dober računovodski servis nudi celostne storitve, tudi svetovanje in je dober partner podjetju.

Kaj nudi dober računovodski servis?

Dober računovodski servis mora danes ponujati mnogo več kot le enostavno evidentiranje poslovnih dogodkov. Še vedno je namreč zmotno razmišljanje mnogih podjetij, da je računovodstvo nujno zlo in ga imajo samo zato, da zadostijo zakonskim zahtevam. Danes mora biti dober računovodja tudi davčni in finančni svetovalec, poznati mora razmere na trgu, poznati delovanje bančnega sistema, poznati vsaj osnove vsebin različnih razpisov za nepovratna ali ugodna povratna sredstva, ne nazadnje pa mora biti tudi oseba, ki se vživi v poslovanje podjetnika, ga dobro pozna in ve, kakšno pomoč in kakšne storitve najbolj potrebuje. Da pa lahko vse to nudi, se mora stalno izobraževati, kajti nenehne spremembe na področju računovodstva in financ so danes v naši družbi žal postale stalnica. Dober računovodski servis je pomemben partner podjetja in podjetja bi ga morala bolj izkoristiti, s tem pa bi vsi veliko pridobili.

Kriteriji pri izboru?

Največja napaka, ki jo delajo podjetniki pri izbiri računovodskega servisa, je, da gledajo samo najnižjo ceno. Prepričani so namreč, da potrebujejo računovodstvo samo zato, da oddajo zakonsko obvezne listine. Ne zavedajo se, da lahko od računovodskega servisa dobijo mnogo več in na koncu pravzaprav privarčujejo več, kot je strošek računovodstva. Opažamo, da se podjetniki na eni strani pogajajo za ceno, po drugi strani pa imajo nepotrebne stroške oziroma izdatke, ki bi jih lahko z dobrim računovodjem zmanjšali ali celo izničili.

Podjetnik bi moral pri izbiri upoštevati strokovnost in usposobljenost računovodij, njihove reference, prilagodljivost, s kakšnimi računovodskimi programi delajo, ali imajo zavarovano poklicno odgovornost. Zaposleni v resnih  računovodskih  servisih se morajo ves čas izobraževati, imeti morajo dobro tehnološko opremo, licenčne računovodske programe. Veliko je namreč manjših računovodskih servisov, ki vsega tega nimajo, zato pa lahko nudijo nižje cene, vendar posledično tudi nekakovostne računovodske storitve. Kot že rečeno zelo pomembno je, da ima računovodski servis kljub visoki strokovnosti in znanju zavarovano poklicno odgovornost.

Dodatne storitve računovodskega servisa, ki pripomorejo k zadovoljstvu stranke

Kot je že bilo omenjeno, je zelo pomembno, da računovodski servisi nudijo dodatne storitve, kot so davčno in finančno svetovanje, pomoč pri iskanju nepovratnih oziroma ugodnih povratnih sredstev, komunikacijo z bankami in drugimi finančnimi inštitucijami. Če računovodja dobro pozna svojo stranko/podjetje, ve, kakšni so njeni cilji, strategija, ji lažje pomaga pri iskanju nepovratnih sredstev, lažje se pogovarja z bankami, ji poslovno svetuje …

Konec skrbi

Podjetniki in obrtniki, ki imate dodatna vprašanja ali vas mogoče zanima samo mnenje, računovodski nasvet, izpolnite spodnje povpraševanje in dobili boste ponudbo za celostno vodenje računovodstva.


S prijavo se strinjam s splošnimi pogoji.