• 25.06C Novo mesto
  • 12:12
  • Sob, 15.06.2024

V Novem mestu obisk s Kitajske

Na prijateljskem srečanju sta se pridružila še g. Branko Đukić in g. Janez Burja.

NOVO MESTO – Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto je v letu psa, kot eno izmed najlepših v Evropi, obiskal polkovnik Yang Guang, vojaški ataše Veleposlaništva Republike Kitajske v Sloveniji. Spremljala sta ga soproga in njegov namestnik.

Na prijateljskem srečanju sta se pridružila še g. Branko Đukić in g. Janez Burja. Gostje so se sprehodili skozi oddelke izposoje, se seznanili z gradivom in dejavnostmi knjižnice, ogledali pa so si tudi del zbirke redkega in dragocenega gradiva iz Posebnih zbirk Boga Komelja ter obnovljeno Knjižnico Janeza Cesarja. Z zanimanjem so prelistali povest Josipa Jurčiča Jurij Kozjak v kitajskem prevodu, ki ga je knjižnici leta 1959 podaril Ferdinand Kolednik.

Prostori knjižnice in tudi gradivo, ki ga knjižnica hrani, so na goste naredili poseben vtis, zato so se skupaj s knjižničarji podružili ob kosilu. Gostje so knjižnici podarili več knjig, med njimi poezijo kitajskega politika in državnika Mao Cetunga, pisano na svilo. Knjižničarji so goste povabili na ponovni obisk in literarni sprehod po Novem mestu.

Knjižnica Mirana Jarca NM