• 23.61C Novo mesto
  • 10:48
  • Sob, 15.06.2024

Poletna retrospektiva : Festival na festival

Potovanja po spominih znajo biti nadvse prijetna, še bolj prijetna so potovanja po prijetnih spominih, na primer takšnih, kot jih zbuja kak sončno in svobodno preživet festival.

Slovenija od festivalov zadnja leta kar brsti. Vas zanima, kje vse smo se to poletje potepali mi? Te krasne dogodke si lahko po vsej verjetnosti zabeležite v koledar naslednjega leta. Morda se sliši res oddaljeno, a če kaj beži, beži čas in vsak festival, ki se ga ne udeležite, z njim.

Junijski festival št. 1

Festival Junij v Ljubljani je bil vrhunska tradicionalna prireditev v središču prestolnice, na katerem so se brezplačno odvijala doživetja vrhunskih umetniških stvaritev s področij plesa, gledališča in glasbe. Zgodnejši dogodki so bili namenjeni otrokom in mladini, večeri pa vrhunskim umetniškim dogodkom in odrasli publiki. Festival Junij vsako leto poteka meseca junija. Njegov cilje je pomembno prispevati k promociji kulturnih dogodkov ter približati kulturo najširšemu krogu občinstva. Ta festival je imel široko odprta vrata za vse, saj so bili nanj vsi dogodki brezplačni.

dobrih dveh tednih se je zvrstilo več kot 30 doživetij, festival pa je zaznamovalo tudi šest tematskih dni: baletni dan, dan za rock glasbo, dan za ples, kul dan za otroke in mladino, cirkuški dan in praznik glasbe.

Festival: Najstarejša trta na svetu bo na septembra praznovala na Lentu. Vir: Miha Kukovec, Panoramio

Najodmevnejši junijski festival na Dolenjskem pa je brez dvoma bil Festival Teden kultur, festival medkulturnih, umetniških in kulinaričnih užitkov, kjer so nas vsak dan brezplačno postregli z domačimi in tujimi kulturnimi in kulinaričnimi dogodki. Kulturne in bolj slastne dogodke, ki jih je ponujal ta festival, so pripravili v Sloveniji živeči predstavniki različnih kultur, ki na različne načine ohranjajo izročilo svojih domovin – od Južne Amerike, Afrike, Balkana, Kitajske in še dlje.

Glasba, ples, stand-up komedija, kino na prostem, živahne delavnice, ulični nastopi, izposoja živih knjig, stojnice, foto škatla, kuhinje sveta, Mini Teden kultur za otroke z lutkovnimi predstavami, akrobacijami, animacijami in dodatnimi kreativnimi dogodki je bilo možno aktivno obiskati tretji teden v juniju, ko se je festival odvijal.

Festival vsako leto privabi okoli dva tisoč obiskovalcev, ki se lahko sproščeno družijo z nastopajočimi ter se tako iz prve roke seznanijo z njihovimi kulturami in raznolikostjo znotraj sveta.

Julijsko dogajanje

Švic festival 2019, študentski vikend inteligence in cvička je v začetku julija potekal v Čatežu pri Trebnjem. Na njem so nastopila zveneča imena, kot so Sars, Prljavo kazalište, Mi2, Big foot mama, Rock partyzani, Ice on fire, Žuta minuta, Joker out, Dare acoustic in drugi. Mi smo v inteligentni družbi zabavno in sproščeno preživeli tisti skoraj že pozabljeni julijski vikend. Naša ocena: živahen festival poln glasbene pozitive!

Za ljubitelje trših in glasnih ritmov so se je konec julija na prečudovitem tolminskem koncu že skoraj tradicionalno odvijali MetalDays. To je festival metal glasbe, ki združuje ljubezen do zelene in neokrnjene narave ter strast do glasbe temnejših tonov. Ta  festival se vsakoletno odvija ob smaragdno deroči Soči, ki predstavlja eno najlepših alpskih rek sveta. Festival je letos postregel z izjemno bogatim seznamom nastopajočih – skupine Dimmu borgir, Demons & Wizards ter Hypocrisy so bili zvezde nad tolminskim nebom tiste dni, slišali pa smo tudi priljubljene Korpiklaane, od slovenskih skupin Noctiferio in mnoge druge.

 Avgusta smo obiskali …

Avgusta smo med množico festivalov obiskali takšnega, ki se ga v večini udeležujejo ljubitelji starodavne glasbe in kulturne dediščine. Morda medijsko nekoliko zapostavljen festival v Brežicah, z imenom  Festival Seviqc Brežice, ki je v Sloveniji postal sinonim za neizmerne užitke ob stari glasbi v različnih dvoranah slovenskih gradov in cerkva. Veliko kulturno doživetje je bilo poslušati in pravzaprav tudi opazovati glasbenike, ki so igrali na avtentične inštrumente, ki jih danes skoraj ne najdemo več. Festival je skozi različne sklope predstavil evropsko in svetovno glasbeno zapuščino, pri čemer je razveseljivo posebno pozornost namenil prav izvajanju glasbe, ki je nastala na naših tleh.

Povsem nas je navdušil razprodan koncert Italijana Simone Vallerotonda, ki je igral na arhilutnja in baročno kitaro. Njegov repertoar je vključeval predvsem glasbo skladatelja Giovannija Zambonija pa tudi drugih rimskih lutnjistov in kitaristov 17. in 18. stoletja. Veličastno je bilo.

Ni še konec

Leta še ni konec in vsak mesec ima svoje sladkosti. Kljub temu, da se je pričel resnejši del leta, je mogoče še na seznamu dogodkov najti kak festival. Med temi, ki jih lahko obiščete, ki si ustvarite svoje spomine, vam priporočamo te:

Festival: V pričakovanju Zelenjavnega okrestra (The Vegetable Orchestra) Vir: Manfred Werner, Wikipedia

Od 9. do 19. 9 bo v Mariboru potekal Festival Maribor, ki vabi z množico izjemnih nastopajočih. Znotraj glasbenega nabora, ki ga ponuja Festival Maribor, 12. 9. si lahko ogledate zelo drugačen koncert, in sicer nastop Zelenjavnega orkestra, ki igra na inštrumente, izdelane iz zelenjave – po koncertu pa bo sledila pogostitev z zelenjavno juho! Zelenjavni orkester v Slovenijo ne prihaja prvič.

Od 13. do 22. 9. bo prav tako v štajerski prestolnici potekal Festival Stare trte, ki je kulinarično-kulturno-vinski dogodek, ki se bo godil na čast najstarejši trti na svetu, ki raste prav na mariborskem Lentu. Druženje, nazdravljanje in gurmanska presenečenja zagotovljena!

Se vidimo?