• 23.61C Novo mesto
  • 10:38
  • Sob, 15.06.2024

Aritmija je lahko tudi posledica stresa

Aritmija oziroma neenakomeren srčni utrip se v blažji obliki pojavlja pogosto, treba pa je paziti, da ne pride do resnejših in bolj nevarnih stanj.

Aritmija je motnja v srčnem ritmu. Običajno se nenadnega nerednega in hitrega razbijanja srca prestrašimo – utrip namreč ni nekaj, na kar bi bili pozorni, zato nas nenadno »čutenje« delovanja srca prestraši. Ker vemo, da porušen ritem ni nekaj normalnega, nam prične srce od strahu še toliko bolj razbijati. In kadar se to pripeti večkrat, je aritmija nekaj, o čemer se velja pogovoriti tudi z zdravnikom. Ta nas bo napotil na preiskave, kjer se lahko odkrijejo tudi resne bolezni srca, te pa je nujno zdraviti. Aritmija namreč lahko pomeni, da se močno poviša tveganje za nastajanje krvnih strdkov in s tem za možgansko kap, pa tudi drugi zapleti so mogoči. Če se vam večkrat dogaja, da vam srce podivja in izgubi ritem, se torej brez odlašanja naročite k zdravniku.

Aritmija lahko izvira iz bolezni srca, je dedna, ali pa se pojavi zaradi življenjskega stila.

Aritmija ima vedno svoj razlog

Nimate prav nobene zdravstvene težave, pa se vam je vseeno pojavila aritmija? Najprej velja razmisliti o tem, ali niste morda prav v zadnjih dneh ali tednih preobremenjeni z delom, družino in kopico drugih obveznosti, ali je na vas vplival nesrečen dogodek kot je izguba bližnjega ali ločitev, imate tremo pred izpitom ali pomembnim nastopom, ali vas morda ne čaka prijeten stresni dogodek kot je poroka … Stres je namreč eden od možnih razlogov, da gre v našem telesu marsikaj narobe. Ravno tako se lahko telo, ki je sicer izjemen naravni »stroj« hitro odzove, kadar ga izmučimo v fizičnem smislu (pomanjkanje spanca, preveč težke fizične aktivnosti) ali pa ga slabo hranimo. Da se pojavi aritmija namreč vpliva marsikaj.

Če je vse kot mora biti, potem morda z vašim zdravjem vseeno ni vse v redu, vendar se zdravstvene težave ne kažejo navzven. Aritmija se namreč lahko pojavi tudi zato, ker imate nekje v vašem telesu skrito okužbo, ki se ni pokazala s povišano temperaturo in je zato še niste zaznali. Razlog so lahko hormonske spremembe oziroma motnje ter spremembe v delovanju ščitnice. In četudi mislite, da ste dobro hranjeni, vam morda v telesu manjka magnezija in kalija ter drugih elektrolitov, pa gre spet vse narobe … Vsekakor se aritmija ne pojavlja kar brez razloga, ga je pa včasih težko odkriti. Kadar je aritmija posledica zgoraj naštetih razlogov, bo te specialist odkril. Lahko pa ne najde prav ničesar. In takrat velja ponovno razmisliti o svojem življenjskem slogu. Odpraviti je treba stres, ki smo ga že omenili. Potrebno pa se je tudi odreči alkoholu, tobaku, kofeinskim napitkom, se pričeti dovolj gibati, izgubiti odvečne kilograme in podobno.

Kako se občuti aritmija?

Pojavijo se palpitacije, torej občutek razbijanja v prsih, ki je neenakomerno in intenzivno. Zdi se nam, da občutimo srce, ki na vso moč nabija ob prsni koš. Običajno se prestrašimo in postanemo takoj pozorni na ritem in intenzivnost vsakega utripa, večinoma takrat tudi sedemo ali ležemo, da bi srce pomirili. Poleg palpitacij se aritmija lahko kaže tudi z zbadanjem pri srcu. Tako aritmija kot nastop strahu povzročita pospešeno potenje, marsikomu se v trenutku na čelu pojavijo kapljice znoja. Počutimo se utrujene, postanemo lahko zadihani kot ob naporni telesni vadbi, pojavi se lahko slabo počutje s slabostjo in tudi omotica ter vrtoglavica.

Kaj pokaže EKG?

EKG oziroma elektrokardiogram pokaže delovanje srca in nam pomaga odkriti tudi težave z njegovim ritmom. V splošnih ambulantah se največkrat opravi povsem običajen EKG, ki sicer res pokaže, ali so na srcu prirojene napake ali bolezni zaklopk, ali je prisotna težava z električnimi impulzi v srcu ter ali je bitje enakomerno. Vendar pa večina ljudi pač nima težave z nerednim bitjem ravno takrat, ko jih v zdravstvenem domu priklopijo na aparat. Potrebno je torej daljše spremljanje delovanja srca, torej monitoring v trajanju enega dne, prav tako pa tudi tako imenovan EKG pod obremenitvijo, saj se pri marsikomu težave s srcem ob mirovanju ne izrazijo.

EKG je odličen postopek za ugotavljanje zdravja srca, saj je neinvaziven in zunanji.

Kaj je atrijska fibrilacija?

Aritmija je lahko stalna. Najpogostejša je atrijska fibrilacija, ki je med prebivalstvom razvitega sveta vse pogostejša. Ta aritmija se včasih niti ne opazi, saj ob njej ne pride nujno do običajnih znakov – pri teh osebah se jo običajno odkrije naključno. Atrijska fibrilacija je aritmija, pri kateri se zaradi nenormalne električne aktivnosti pojavi izjemno hitro krčenje preddvorov oziroma atrijev. Ti utripajo izjemno hitro, pravzaprav kar »brenčijo«, pulz pa ob tem lahko kaotično naraste, ali pa tudi ostane v mejah normale.

Večina prizadetih na srečo tudi pri atrijski fibrilaciji opazi, da nekaj ni v redu, torej se lahko tudi ta aritmija prične obravnavati pri zdravniku. Ko je aritmija še v začetni stopnji, se ob njenem nastopu zdi, kot da je prišlo do napada, marsikoga stiska pri srcu, prav tako pa lahko pride do lovljenja sape, slabega počutja z omotico ter pomanjkanja fizične moči. Da se ni pojavila zgolj nedolžna aritmija, ki je posledica na primer »načrtih živcev« in stresa, vemo, ker ta traja daljši čas. Nenormalno delovanje srca se kaže celo uro in ne zgolj minuto ali dve, ko se bolezen razvija, pa so napadi še daljši in se lahko vlečejo tudi po nekaj dni.

Aritmija v obliki atrijske fibrilacije je običajno prisotna v težji obliki, če ima pacient že kakšne druge težave s srcem in ožiljem, na primer povišan krvni tlak, srčno popuščanje ali tudi težave z zaklopkami. Pri sicer zdravih ljudeh pa aritmija te vrste ne nastopi v tako hudi obliki, torej so napadi krajši in manj pogosti. Seveda pa tudi povsem zdravo življenje, pri katerem se skušamo izogniti težavam s srcem in pojavu dejavnikov tveganja, ne more zagotoviti, da se aritmija ne bi pojavila. Atrijska fibrilacija je namreč tudi gensko pogojena, torej je lahko razlog zanjo tudi družinska anamneza.

Kaj pa zdravljenje?

Najbolj pomembno je, da poskrbimo za odstranitev vseh tistih nepotrebnih dejavnikov, ki vodijo v težave – stres, tobak, alkohol, kofein, debelost, visok krvni tlak, slaba prehrana. Zdravniki se bodo posvetili bolezenskim razlogom in poskrbel za primerno zdravljenje srca in ožilja, pa naj bo z zdravili ali operativnim posegom (kadar je razlog za motnje srčnega ritma druga bolezen oziroma napaka ali okvara srca in ožilja). Kadar druge terapije niso potrebne, pa vam bo proti motnjam v srčnem ritmu zdravnik predpisal tako imenovan antiaritmik, torej zdravilo, ki preprečuje aritmijo.

 

Uršula Novak
Foto: Unsplash, Pixabay