• 2.95C Novo mesto
  • 07:45
  • Sob, 03.12.2022

Jagode: slasten sezonski antioksidant

Jagode so klasična poletna hrana, ki lahko služi kot rdeča nit v mnogih različnih sladicah kot tudi sadnih solatah in osvežilnih smutijih. Niso le slastne, temveč imajo tudi odlične učinke na vaše zdravje. Ta mesec smo že pisali o različnih antioksidantih, ki jih lahko zaužijete s svežim sadjem in zelenjavo, in kako lahko izboljšajo vaše zdravje – in jagode so eno izmed tistih živil, v katerih lahko najdemo izjemne količine antioksidantov in drugih za zdravje koristnih snovi.

Kratka zgodovina jagod

Ljudje jemo divje jagode že tisočletja. Danes nam moderna znanost omogoča, da razbijemo vsako živilo na molekule, zato točno vemo, zakaj so jagode dobre za nas; pa vendar so bile zaradi svojih blagodejnih učinkov na zdravje prepoznane že v starem Rimu. V starih časih so ljudje z jagodami zdravili celo slabo duševno počutje in depresijo!

Francozi so bili tisti, ki so v 14. stoletju začeli jemati jagode iz njihovega naravnega okolja v gozdu in jih sejati v svojih vrtovih. Prve vrtne jagode, kakršne poznamo danes, so bile tako vzgojene v Bretaniji in že od 18. stoletja naprej predstavljajo klasično poletno osvežitev.

Antioksidantski jagodni smuti za dvig energije

Smutiji so eden izmed najboljših načinov za zdrav začetek dneva, saj lahko vanje vržemo najrazličnejše sestavine. Sladki okusi lahko po drugi strani tudi prekrijejo druge manj okusne zelenjave, če pa vanje dodamo še chia semena ali pa goji jagode, pa je nastali izdelek resnično naložba v naše dolgoročno zdravje in dobro počutje.

Jagode so priljubljena vitalna sestavina smutijev, tako zato ker imajo zelo privlačno rožnato barvo kot tudi zaradi svoje sočnosti, svežine in dobrega okusa. Obenem so tudi polne antioksidantov in ne vsebujejo veliko kalorij, zato predstavljajo zdrav in hkrati dieten posladek. O antioksidantih smo pred kratkim napisali obsežen članek, v katerem smo pojasnili, v katerih živilih, sadju in zelenjavi jih lahko najdete v največjih količinah. Na kratko, antioksidanti preprečujejo, da bi se v vašem telesu namnožili prosti radikali, ki lahko poškodujejo vaše celice; če se v telesu nabere preveč prostih radikalov, lahko ti povzročijo stanje oksidativnega stresa, v katerem poškodujejo preveč celic. Antioksidanti preprečujejo, da bi se to zgodilo, saj nevtralizirajo proste radikale tako, da jim darujejo prosti elektron.

Za antioksidantski jagodni smuti potrebujete:

dve skodelici jagod; 

eno banano; 

skodelico malin; 

mandljevo mleko; 

cimet in ingver v prahu. 

Priprava:

Operite maline in jagode in jagodam odstranite peclje. Olupite banano in jo narežite na enakomerne manjše kolobarje. Dodajte vse sadne koščke v mešalnik in prelijte skodelico mandljevega mleka. Dodajte ščepec cimeta in ingverja, ki imata tudi oba antioksidantske lastnosti. Zmešajte do gladkega. Če je smuti za vas preveč tekoč, lahko dodate še eno manjšo banano, če pa je pregost, lahko še vedno dodate še pol skodelice ali več mandljevega mleka. Če hočete, da je bolj sladek, lahko prav tako dodate še več (zrele) banane. Količine sestavin, navedene zgoraj, lahko poljubno prilagodite svojemu okusu.

Nasveti za dekoracijo vašega slastnega jagodnega smutija

Smuti postrežemo ohlajen v visokih steklenih kozarcih in ga okrasimo s svežimi, na pol prerezanimi jagodami. Če želimo poživiti videz smutija, lahko na pol prerezane jagode ali pa kolobarje banane nežno pritisnemo na notranjo steno kozarca preden vanj nalijemo osvežilni smuti. Živa rožnata, rdeča in rumena barva bodo tako izstopale iz barve smutija in ga tako naredile še bolj atraktivenga. Konec koncev, hrano jemo tudi z očmi, kajne? Zdrava hrana je lahko tudi privlačna na pogled.

Za lepšo in bolj živo barvo lahko v smuti dodate več jagod. Po želji lahko dodate tudi zrel mango ali ananas, ali, chia semena ali ali pa goji jagode. Če želite, da je smuti še bolj osvežilen, lahko vanj v poletnem času dodate nekaj kock ledu ali pa predhodno ohladite mandljevo mleko ali sadje v hladilniku.

Gojenje jagod doma

Jagode so zelo priljubljen sadež, ko pride do gojenja v domačem vrtu. So zelo vsestranske in uporabne v mnogih sladicah in drugih jedeh, zato se jih vedno splača imeti pri roki. Po drugi strani pa so tudi dokaj preproste za sajenje in vzdrževanje.

Jagode je najbolje saditi pozno spomladi ali pa pozno poleti. Sredi najhujše vročine to ni najboljša ideja – bolje je počakati na lenobne dneve, ki naznanjajo konec poletja.

Če boste pri sajenju uporabili kompost, boste precej povečali možnosti svoje rastline za rast, zato se vam to vsekakor splača. Obenem lahko tako prispevate k ohranjanju narave in se znebite bioloških ostankov iz svoje kuhinje, olupkov, kavne usedline in jajčnih lupin. Kompost vam bo tudi pomagal, če nimate možnosti, da bi svoje jagode posadili v vrt in jih zato morate posaditi v posebne lončke. (Opomba: če ne veste, kako narediti svoj lastni kompost na pravilen način, smo pred kratkim o tem napisali informativni članek.)

Lahko jih posadite na sončno mesto, nikakor pa ne v senco. Ta rastlina za svoje uspevanje potrebuje dovolj sonca. So trdožive in lahko preživijo tudi vroča poletja, vendar je pomembno, da jih, sploh v času, ko rastejo sadeži, ves čas dovolj zalivate. Sadeži namreč zahtevajo veliko vode – zato pa so tako sočni.

Sadeži so zreli, ko so popolnoma rdeči. Nikar ne pobirajte napol zrelih sadežev, raje počakajte, da dozorijo do konca in razvijejo značilen sladki okus.

V mislih imejte tudi to, da jagode niso takšne vrste rastlina, ki živi dolga leta, če jo pravilno vzdržujete. Tudi če zanjo skrbite pravilno, bo njena življenjska doba končana nekako po treh sezonah. Takrat si boste morali omisliti nove jagode. Ko boste zavrgli mrtvo rastlino (najbolje je, če jo vržete na kompost), imejte v mislih tudi to, da ne smete naslednje jagode posaditi v isti lonček oz. na isti del zemlje v vrtu. Tudi pri tej rastlini – kot pri mnogih drugih – je pomembno upoštevati proces kroženja pri sajenju.

V mrzlih zimskih mesecih lahko jagode tudi shranimo v zamrzovalniku, iz njih pa lahko pripravimo tudi izjemno okusno marmelado, tako da se lahko z njimi sladkamo celo leto.

Zanimivost: različne vrste jagod se med seboj seveda izjemno razlikujejo v vseh glavnih lastnostih – velikosti, obliki, barvi, okusu in času zorenja. Pa vendar obstajajo nekatere lastnosti, ki veljajo za ta sladki sadež na splošno; npr., ste vedeli, da ima jagoda na svoji površini običajno okrog 200 semen?

Pa dober tek!

Jagode: slasten sezonski antioksidant
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.