• 2.99C Novo mesto
  • 06:41
  • Sob, 03.12.2022

Ognjičeva krema: kadar se želite razvajati

Ognjičeva krema je zelo popularna, ko pride do izdelovanja domačih lepotnih in negovalnih produktov. Ima zelo prijetno teksturo in nežen vonj, njena največja prednost pa je to, da jo je precej preprosto izdelati. Izdelovanje svoje domače ognjičeve kreme bo dobro tako za vašo kožo kot tudi denarnico, saj boste prihranili precej denarja pri nakupovanju drage kozmetike. Včasih so najboljše rešitve prav preproste! 

Kako se lotiti izdelave svoje prve ognjičeve kreme?

Brez panike – izdelava je dokaj preprosta, vse, kar potrebujete, so prave sestavine, nekaj dobre volje in časa.

Kdaj se je treba lotiti izdelave ognjičeve kreme?

Točno v tem trenutku je idealen čas. Trenutno je konec julija, tako da so ognjičevi cvetovi v obdobju cvetenja; to pomeni, da jih lahko naberete in uporabite za izdelavo ognjičevega olja.

Nabiranja in izdelave kreme se je najbolje lotiti dopoldne čez vikend, saj je pomembno, da cvetovi niso preveč mokri in obteženi z rosnimi kapljicami. Za nabiranje tako izberite dopoldne sončnega dne.

Ko cvetove prinesete domov, poskrbite, da bodo na varnem in suhem območju; najbolje je, da jih položite na globok čist krožnik, npr. takšen, kakršnega uporabljate za serviranje juhe.

Potem, ko ste cvetove prinesli domov, se prepričajte, da med njimi ni kakšnih žuželk. Izogibajte se spiranju cvetov, saj bi potem morali čakati, da se spet posušijo, preden bi lahko zares začeli s pripravo svoje prve ognjičeve kreme.

Priprava ognjičeve kreme

Najprej se je treba lotiti priprave olja iz ognjičevih cvetov. Ta del je dokaj preprost. Vse, kar potrebujete, je velika posoda, v katero boste dali svoje sveže nabrane ognjičeve cvetove, olje grozdnih pešk in jojobino olje.

Svoje pravkar nabrane ognjičeve cvetove boste zalili z velikodušno količino olja iz grozdnih pešk. Količino olja morate prilagoditi količini cvetov; olje mora zapolniti vse prazne prostore med posameznimi cvetovi in jih tudi popolnoma prekriti. Če cvetovi ne bodo popolnoma potopljeni v olje, se na njih namreč lahko razmnožijo bakterije in ves trud pri pripravi olja bo šel v nič.

Za boljši učinek lahko mešanici dodate tudi jojobino olje, ki ima neverjetne vlažilne učinke in pride zelo prav, če se spopadate s težavami, povezanimi s suho kožo na obrazu.

Mešanico olja in ognjičevih cvetov nato pustite na svoji okenski polici, tisti, ki je najbolje osvetljena. Tudi zato je tako pomembno, da se priprave olja lotite na vrhuncu poletja. Sonce in visoke temperature bodo v naslednjih treh tednih opravili proces nastajanja olja. Ne pozabite vakuumsko zapreti posode s pokrovom, v nasprotnem primeru bodo v posodo zašli insekti, prah in druge nečistoče, ki jih nočete v svoji kremi.

V času treh tednov, ki so potrebni za pripravo olja, si lahko priskrbite tudi vse ostale potrebščine, ki jih potrebujete za pripravo ognjičeve kreme.

Potrebovali boste: 

neprodušne posodice, v katere boste spravili ognjičevo kremo (lahko uporabite tudi očiščene stare posode drugih krem, ki ste jih že porabili);

čebelji vosek; 

svoje najbljubše eterično olje. 

Po treh tednih bo olje pripravljeno, da iz njega odstranite cvetove.

Vzemite cedilo, čisto muslinasto krpo in veliko stekleno posodo. Položite cedilo na posodo in ga prekrijte z muslinasto krpo, tako da bo povsod prekrito. Nato lahko z okenske police vzemite posodo s cvetovi in oljem. Odprite posodo in prelijte vsebino v posodo, tako da bo tekočina stekla skozi muslinasto tkanino in cedilo.

Ko bo vsa tekočina odtekla, lahko odstranite cedilo in muslin. V posodi bi se, če ste vse naredili prav, morala nahajati čista tekočina zlatooranžne barve.

Vzemite tri jedilne žlice olja ognjičevih cvetov in eno zvrhano jedilno žlico čebeljega voska in jih odlijte v čisto stekleno posodo. Segrejte mešanico na pari; tako se bo vosek stopil in se zmešal z oljem. Proces bo trajal nekaj minut.

Dodaten nasvet: na tej točki lahko dodate tudi nekaj žlic karitejevega masla, ki bo kremo držalo skupaj. Tudi karitejevo maslo je zelo znano zaradi svojega blagodejnega učinka na kožo, ki jo dela bolj mehko.

Ko bo to opravljeno in bodo sestavine popolnoma zmešane med sabo, lahko dodate približno deset jedilnih žlic čiste destilirane vode. Poskrbite, da bo krema temeljito zmešana in gladka.

Na koncu procesa lahko – po želji – dodate tudi eterična olja, ki bodo izboljšala vonj in obstojnost kreme. Ognjič sam po sebi ne diši najlepše, zato se splača dodati nekaj kapljic eteričnega olja, ki ima za vas prijeten vonj. Priljubljena opcija je npr. eterično olje vrtnice; rožna voda je tradicionalna dišava, ki se uporablja še danes. Priljubljeno je tudi sivkino eterično olje. Temeljito zmešajte kremo in olje. Imejte v mislih, da se bo krema med procesom ohlajevanja vedno bolj strjevala, zato čim prej dodajte eterično olje in ga vmešajte v kremo.

Vaša krema je pripravljena in jo lahko razporedite v lončke; te označite z nalepkami, na katere boste napisali datum izdelave. Tako boste vedeli, kdaj ste naredili kremo in kaj je v njej.

Kaj pa, če nimamo treh tednov za pripravo olja?

Trije tedni za pripravo olja terjajo veliko potrpežljivosti, ki je v tem trenutku morda nimate, ker se vam mudi s pripravo kreme. V tem primeru se lahko poslužite tudi majhnega trika.

Vzemite globoko ponev in vanjo položite vse sveže nabrane ognjičeve cvetove. Te prekrijte z oljem grozdnih pešk, tako da bodo temeljito prekriti z oljem. Segrevajte jih na zmerni temperaturi približno tri ure in občasno premešajte. Po preteku treh ur lahko ugasnete ploščo in ponev umaknete z ognja. Pustite mešanico, da se ohladi čez noč in zjutraj bo pripravljena za uporabo. Na ta način si boste prihranili približno tri tedne, sicer potrebne za pripravo olja, in precej pospešili proces priprave svoje kreme iz ognjičevih cvetov.

Kaj pa, če pri roki nimam muslina?

Lahko uporabite tudi filter za pripravo kave.

Katere sestavine so absolutno nujne za pripravo kreme?

Če pri roki nimate jojobinega olja, karitejevega masla ali pa eteričnih olj, nič hudega. Lahko pripravite tudi precej preprosto kremo iz čebeljega voska in ognjičevih cvetov. Pa vendar je dobro, če investirate tudi v te sestavine, saj bodo precej izboljšale kvaliteto kreme, njeno učinkovitost in vonj.

Zdaj poznate osnovni recept za pripravo kreme iz ognjičevih cvetov. Splača se vedeti, da lahko doma naredite tudi druge kreme iz naravnih sestavin, npr. iz kamiličnih cvetov.

Ognjičeva krema: kadar se želite razvajati
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.