• -4.31C Novo mesto
  • 03:01
  • Čet, 09.02.2023

Prva pomoč: kako rešiti življenje?

Večina izmed nas ni obiskovala medicinske fakultete, in tako smo se prvič srečali s tečajem prve pomoči šele med pripravami na vozniški izpit. Toda, ali je to dovolj? Koliko se še spomnite? Morda je čas za hitro osvežitev znanja. Prav vsakdo izmed nas se lahko vsak dan znajde v položaju, ko lahko poznavanje ustreznih reakcij nekomu reši življenje. 

Kaj storiti, ko vidite človeka, ki potrebuje pomoč?

Včasih se zgodi, da ko vidimo neke vrste katastrofo v svojem okolju – npr. požar v kuhinji ali človeka, ki je močno poškodovan – da kar nekako zmrznemo, ker ne vemo, kaj storiti. Zato je predvsem važno, da ste na te situacije pripravljeni, in v kritičnem položaju mirno sledite postopku prve pomoči.

Pomembno je, da skušate priklicati pomoč drugih ljudi, ki lahko pokličejo na pomoč reševalce, medtem ko se sami posvetite preverjanju vitalnih znakov in morebitnemu oživljanju.

Prva pomoč ni nadomestilo za profesionalno pomoč

Namen prve pomoči je to, da osebo ohranite pri življenju, dokler ne pride ponjo ambulanca in lahko prejme profesionalno strokovno zdravniško pomoč, zato vedno pokličite reševalce na telefonsko številko 112. Pomembno je, da ostanete mirni in se držite dejstev. Povejte, kje ste in v kakšnem stanju je oseba v nevarnosti, kaj se je zgodilo in kdaj. Povejte tudi, če je poškodovanih več oseb. Če na prizorišču nesreče še vedno obstajajo okoliščine, ki bi lahko potencialno ogrozile ljudi, npr. ogenj, požar, uhajajoč plin, sporočite tudi to. Povejte, kakšno pomoč potrebujete; odgovoriti morate na vprašanja, kot so: kdo, kaj, kje, kdaj, kako.

Če niste sami oz. imate možnost, da pritegnete pozornost druge osebe, ji naročite, da klic reševalcem opravi ona: tako se boste vi lahko posvetili prvi pomoči, saj poškdovane osebe, če ni res nujno, nikakor ne smete puščati same.

Kaj storiti najprej

Najprej morate ugotoviti, ali je oseba pri zavesti. Če je oseba nezavestna, jo poskusimo zbuditi; če je ne moremo zbuditi z običajnimi sredstvi, preverimo, ali diha. Sklonite se in nastavite lice pred obraz osebe v nezavesti; če diha, boste čutili rahel piš zraka. Če tega piša ni, prsni koš pa se prav tako ne premika, je čas za masažo srca in umetno dihanje “usta na usta“. Preverite dihalno pot: ali se v njej nahaja kakršnakoli ovira? Če je dihalna pot čista, lahko nadaljujemo z masažo srca in umetnim dihanjem.

Nasvete, kako pravilno izvajati zunanjo masažo srca in umetno dihanje, smo poiskali na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, kjer si lahko o tematiki preberete več.

Kako pravilno izvesti zunanjo masažo srca

Če smo ugotovili, da oseba ne diha, je treba reševalcem v klicu sporočiti, da potrebujemo avtomatični defilbrator. Medtem ko čakamo na reševalce, pokleknemo ob strani poškodovanca. Tisto roko, ki je dominantna, torej levico, če smo levičarji, oz. desnico, če smo desničarji, položimo na sredo prsnega koša. Drugo dlan položimo na prvo roko in prepletemo prste; tako preprečimo, da bi pri močnem pritiskanju poškodovali rebra. Nato se sklonimo nad poškodovano osebo in z iztegnjenimi komolci pod pravim kotom pritiskamo na prsni koš. Pritiskamo močno; prsni koš se mora pod pritiskom vdati nekaj centimetrov.

Izmenično pritiskamo in popuščamo pritisk, vendar rok v nobenem trenutku ne smemo dvigniti stran od prsnega koša. Poskusimo pritiskati in popuščati pritisk v čim bolj enakomernih intervalih.

Pomembno je, da zagotovimo zelo hitro frekvenco masaže – to je 100 stisov na minuto. Lahko si pomagate z glasnim štetjem.

Pravilna masaža srca je zelo naporna, zato se poskusite, če je le mogoče, po največ dveh minutah izvajanja masaže zamenjati z drugo osebo; v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da masaže ne boste mogli izvajati pravilno.

Umetno dihanje

Zunanja masaža srca je najbolj uspešna, kadar jo kombiniramo z umetnim dihanjem. Z umetnim dihanjem začnemo po 30 stisih prsnega koša, in sicer damo najprej 2 umetna vpiha. Pomembno je, da je dihalna pot med umetnim dihanjem prosta; to dosežemo tako, da poškodovancu glavo zvrnemo nazaj in dvignemo brado. S prsti, palcem in kazalcem, stisnemo mehki del nosu. Nato rahlo odpremo usta in ob tem dvigujemo brado. Nato vdihnemo in z ustnicami objamemo ustnice poškodovanca, tako da se dobro prilegajo našim. Enakomerno vpihujemo zrak v poškodovančeva usta in obenem skrbno spremljamo dviganje prsnega koša. Vsak vpih naj traja 1 sekundo in pri tem bi morali opaziti vidno dviganje prsnega koša, kakršnega lahko opazimo pri normalnem dihanju. Če vidimo, da se po prvem vpihu prsni koš prizadetega ne dviga, moramo pred drugim vpihom preveriti:

  • ali je glava pomaknjena dovolj nazaj;
  • ali je brada zadosti dvignjena;
  • ali se v poškodovančevi ustni votlini nahaja kakršnakoli vidna ovira.

Vedno ohranjamo razmerje 30:2 med zunanjo masažo srca in umetnim dihanjem

Po drugem vpihu nadaljujemo z zunanjo masažo srca in umetnim dihanjem v razmerju 30:2, dokler ne pridejo reševalci oz. poškodovanec ne začne dihati. Če nam je na voljo avtomatični defilbrator, ga uporabimo v skladu z navodili.

Z masažo srca in umetnim dihanjem nadaljujemo, dokler:

  • prizadeti ne prične normalno dihati,
  • smo fizično zmožni,
  • ni na voljo avtomatičnega defibrilatorja.

Psihološka pomoč

Če je poškodovana oseba pri zavesti in so reševalci že na poti, je pomembno, da ostanemo mirni. Poškodovana oseba je najverjetneje prestrašena, zato je pomembno, da ne pokažemo, da nas je strah: povemo ji, da so reševalci že na poti, in se na sploh obnašamo mirno.

Ohranjanje toplote

Pomembno je, da je poškodovana oseba na toplem, dokler ne pridejo reševalci. Če je le mogoče, jo pokrijemo z odejo ali pa jakno; če pri roki ni drugih, uporabimo svoja lastna vrhnja oblačila. Tega ne storimo le, če je poškodovana oseba utrpela kap. V tem primeru je nujno, da jo hladimo in npr. pahljamo.

Osebi nikakor ne dajajte vode, če je nezavestna

Če npr. sumimo, da je oseba omedlela, ker je dehidrirana, nas lahko zamika, da bi ji v usta zlili požirek vode. Napaka! Dodajanje tekočine ali hrane v usta lahko pri nezavestni osebi ovira dihalno pot in povzroči dušenje. Ves čas moramo skrbeti, da je dihalna pot čista.

Če oseba krvavi

Če oseba diha in ima pulz, je naslednja točka, da preverite, ali obsežno krvavi iz katerega dela telesa. Če imate pri roki komplet za prvo pomoč, si najprej sterilizirajte roke. Poskusite direktno pritisniti na rano, da ustavite krvavenje, preden rano obvežete.

V primeru opekline

Lažje opekline prve in druge stopnje izpostavite tekoči mrzli vode za najmanj deset minut. Opekline tretje stopnje prekrijte z vlažno krpo. Nikakor ne smete pokati mehurčkov, ki se pojavijo na koži zaradi opeklin.

Srečno!

Prva pomoč: kako rešiti življenje?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.