• 2.85C Novo mesto
  • 00:42
  • Tor, 29.11.2022

Tangice: simbol svobode ali nevarnost za zdravje?

Tangice. Danes si jih navadno oblečemo, kadar nočemo, da se pod nam pod pajkicami vidijo spodnje hlačke, vendar to vsekakor ni bila prvotna vloga tangic. Od kod sploh prihaja ta nenavadni kos oblačila? Ali tangice lahko predstavljajo nevarnost intimni higieni? Kako se izogniti nevšečnostim, povezanim s tangicami? 

Kratka zgodovina tangic

Tangice so ponosno nosili že Egipčani, na zahod pa so jih prvi prinesli ameriški vojaki, ki so se z njimi spoznali med okupacijo Japonske. Tangice, kakršne so nosili, niso bile podobne današnjim zapeljivim izdelkom iz čipk, kakršne nosimo danes. Izdelane so bile iz slame in služile so bolj praktičnim namenom, za kakršne jih uporabljamo danes.

V drugi polovici 20. stoletja so tangice doživele skokovit vzpon. Postale so simbol seksualne revolucije, svobode in neodvisnosti nove generacije. Danes jih najdemo v vseh oblikah in barvah, izpodrivajo pa jih tudi popularne brazilke. Kakšna je sploh vloga tangic danes?

Intimno zdravje: kako pravilno nakupovati spodnje perilo

Intimna higiena je prav tako pomembno kot vsaka druga vrsta higiene. Vsak dan se tuširamo in umivamo zobe, zato je pomembno, da pazimo tudi na intimno zdravje. Kako to storiti?

Nasvet št. 1: Uporabljajmo temu posebej namenjena mila, ki so primerna za intimno higieno, in vzdržujejo naravno pH ravnovesje sluznice.

Nasvet št. 2: Splača se investirati v spodnje perilo iz naravnih materialov, npr. 100-odstotnega bombaža, saj v njem koža lahko diha in se ne poti. Izogibajmo se poliestru  in drugim umetnim materialom. To velja tudi za modrčke, ne le za spodnjice.

Nasvet št. 3: Spodnje perilo brez šivov je zagotovo novi trend, saj se ne pozna pod oblekami. S pravo obliko spodnjega perila sploh niti ni nujno, da nosite tangice, saj se te še vedno ne bodo poznale pod obleko. Če želite poskrbeti, da se perilo ne bo videlo pod obleko, vedno izberite tudi podobno barvo, kot je vrhnje oblačilo; bele spodnjice pod črno obleko ali vijolične pod bež so recept za katastrofo.

Nasvet št. 4: Poskrbite, da vam bo v spodnjem perilu vedno udobno. Kadar ga gremo kupovati, nam v trgovini seveda ne pustijo, da bi ga pomerili in dejansko preverili, kako nam pristaja, zato raje kupite številko večje kot številko premajhno, saj lahko pretesno spodnje perilo s premočno zategnjeno elastiko ustavlja krvni pretok, kar lahko vpliva na vaše zdravje. Kot že rečeno, še bolje je, če se izogibate spodnjemu perilu z elastiko.

Nasvet št. 5: Ker spodnjega perila večino časa ne vidi nihče, na njem pogosto varčujemo. Napaka! Spodnje perilo je neke vrste osnova našega videza, ki lahko oblikuje tako našo postavo kot tudi počutje. Zato je tako pomembno, da izberemo perilo, ki se dobro prilega naši postavi. Če npr. nosimo premajhne tangice, se nam bodo samo zažrle v boke in namesto, da bi poudarile naše atribute, izpostavile kakšno maščobno blazinico, ki bi jo raje skrile.

Nasvet št. 6: Spodnjega perila ne nosimo za druge, ampak zase. Nikar ne kupujte spodnjega perila, za katerega mislite, da je videti dobro, vendar se v njem ne počutite udobno. Če se boste počutile udobno, se boste počutile tudi bolj privlačne in samozavestne.

Nasvet št. 7: Za spodnje perilo velja isto pravilo kot za ostala oblačila; če nekaj izgleda dobro na lutki ali manekenki na plakatu, sploh ni res, da bo videti dobro tudi na vas. Ljudje imamo zelo različne oblike teles in postav, zato je pomembno, da najdemo takšne vrste oblačil in spodnjega perila, ki lahko poudarijo naše atribute.

Kako preprečiti ponavljajoča se vnetja sečil

Vnetja sečil so precej bolj pogosta, kot si morda mislite. Težava z njimi je, da se jih le težko znebimo, če jim ne posvetimo ustrezne pozornosti. Nošenje tangic lahko poveča tveganje za vnetje sečil, če pa ga že imate, vsekakor nekaj dni nosite “normalno“ spodnje perilo, dokler vnetje ne mine.

Simptomi vnetja sečil

Vnetja sečil lahko minejo sama od sebe, vendar je treba v hujših primerih obiskati zdravnika, ki nam bo predpisal antibiotike. Najbolj očitna simptoma okužbe sta:

  1. Ves čas imamo občutek, kot da moramo na stranišče, čeprav nam v resnici ni treba; občutek imamo, kot da je naš mehur nenehno poln. Ta občutek je zelo neprijeten.
  2. Ko gremo na stranišče, nas proces izločanja tekočine skeli; med njim občutimo neprijeten, pekoč občutek.

Kaj storiti, če se borite z okužbo sečil

  1. Pijte veliko vode. 

Prva stvar, ki jo lahko naredite, je ta, da poskusite infekcijo čim prej “splakniti“ iz telesa z veliko količino vode. Poskusite spiti čim več vode. Bolj pogosto kot boste hodili na stranišče, hitreje se bo infekcija prečistila. Lahko si skuhate tudi čaj, npr. žajbljev, ki je bogat z antioksidanti, pomaga krepiti imunski sistem in bo na vaše telo deluje protivnetno. Nikar sicer ne pretiravajte s tem čajem, saj je v večjih količinah lahko škodljiv za telo; ena skodelica bo popolnoma zadostovala. Žajbeljevega čaja raje ne pijte, če ste noseči ali pa dojite. Prav tako se mu izogibajte, če imate diabetes, saj lahko vpliva na raven sladkorja v krvi in ga zniža. Več o učinkih žajbljevega čaja si lahko preberete tukaj: Žajbelj: grenko zdravilo naših babic.

2. Poskusite čim več hoditi na stranišče. 

Če trpimo za okužbo sečil, nas izločanje seča, kot že rečeno, peče. Zato se lahko začnemo bati obiskov stranišča, jih prelagamo, zadržujemo vodo in skušamo piti čim manj tekočine. To je ogromna napaka! Čeprav je izločanje seča v danem trenutku neprijetno, je edina prava reakcija, da stisnemo zobe, pijemo čim več vode in obiskujemo stranišče tako pogosto, kot le lahko. Tako lahko v blažjih primerih dokaj hitro splaknemo okužbo iz telesa. V nasprotnem primeru, če ne storimo ničesar, pijemo premalo tekočine in ne hodimo na stranišče, se nam lahko zgodi, da se bo okužba vlekla.

3. Položimo tangice za nekaj časa v predal.

Če trpimo za okužbo sečil, je to jasen znak, da je čas, da spremenimo svoje navade. Oblecimo lahko perilo iz naravnih materialov, v katerem nam bo udobno, tangice pa za nekaj časa raje pospravimo.

V primeru hujše okužbe sečil je nujno, da obiščemo zdravnika, ki nam bo predpisal antibiotike.

Kako preprečiti, da bi se okužba sečil ponovila?

Razmislite, katere navade v vašem vsakodnevniku so lahko pripeljale do okužbe. Pijte veliko vode, pazite na intimno higieno in se poskusite za nekaj časa izogibati tangicam.

Srečno!

Tangice: simbol svobode ali nevarnost za zdravje?
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.