• 24C Novo mesto
  • 11:10
  • Sob, 15.06.2024

Žajbelj: grenko zdravilo naših babic

Žajbljev čaj ne diši prav lepo, poleg tega pa ima grenek in neprijeten okus. Pa vendar je izjemno koristno zdravilo za različne vrste vnetij in razjed. Žajbljev čaj se splača grgrati, če vas boli grlo oz. če vas muči prehlad; pa so to res njegove edine koristne lastnosti? Kakšni pa so stranski učinki in kdo se mora izogibati žajbljevega čaja? 

Bogat z antioksidanti

Antioksidanti pomagajo vašemu telesu v borbi proti prostim radikalom, ki lahko poškodujejo vaše celice in tkiva. Antioksidanti prostim radikalom darujejo prosti elektron in jih tako nevtralizirajo. Prosti radikali lahko na dolgi rok v vašem telesu naredijo precej škode, sploh če poškodujejo živčni sistem. Pomagajo lahko tudi pri slabljenju kognitivne funkcije in nastopu demence, zato je sploh ključno, da v zrelih letih poskrbimo, da jemo živila, bogata z antioksidanti.

Antioksidante lahko načeloma najdemo v svežem sadju in zelenjavi, vendar jih lahko najdemo tudi v žajblju. V preteklem mesecu smo precej pisali o pozitivnih učinkih, ki jih imajo na vaše telo npr. jagode in maline, dve različni vrsti sveže hrane, ki je bogata z antioksidanti. Žajbelj vsebuje iste antioksidante kot maline in jagode.

Protivnetni učinki

Žajbelj bo pomagal vašemu telesu, če se borite z vnetjem ali infekcijo.

Pomaga pri težavah s potenjem

Žajbelj pomaga tudi, če imate pogosto težave s prekomernim potenjem – v teh vročih dnevih to lahko pride še kako prav.

Krepi vaše lase

Žajbljev čaj naj bi po nekaterih navedbah pomagal krepiti tudi zdravje in strukturo vaših las, zato se splača poslužiti njegove uporabe, če imate šibke in krhke lase, ki se zlahka zlomijo in imajo razcepljene konice.

Če želite omiliti sivo barvo las, lahko žajbljev čaj tudi zmešate s črnim in si z njim sperete lase in lasišče. Rezultat seveda ne bo enak barvanju las, vendar bo mešanica na naraven način nekoliko potemnila vaše lase. Ista mešanica bo obenem tudi spodbudila rast vaših las.

Kako izprati lase in lasišče z žajbljevim čajem

Pripravite čaj kot običajno in z njim namočite svoje lase in lasišče. Pustite mešanico delovati nekaj minut, kot masko za lase. Pazite, da boste pri tem na toplem, da se ne boste prehladili. Nato izperite čaj iz las z mlačno vodo.

Ko si boste sušili lase, uporabite staro brisačo, ki nima več lepe barve, ali pa razvlečeno majico, saj se vam prav lahko zgodi, da bo žajbelj na njej zaradi visoke vsebnosti tanina pustil temne madeže. Tanin je tudi tista snov, ki bo potemnila vaše lase.

Lase in lasišče lahko izperete z žajbljevim čajem tudi, če nimate nobenih težav s sivimi lasmi. V tem primeru bo žajbljev čaj še vedno spodbudil rast vaših las.

Naravna pomoč pri različnih težavah s prebavo

V današnjem svetu se pogosto prehranjujemo zelo nezdravo, in posledica tega so različne težave s prebavo. Včasih nas muči naprihnjenost, včasih pa zaprtje. Žajbljev čaj lahko pomaga uravnavati različne težave v našem prebavnem sistemu.

Pomaga tudi kot zdravilo za težave z nespečnostjo

Žajbljev čaj lahlp uporabljamo tudi kot naravno pomoč pri težavah s spancem. Umiril nas bo in pripravil na počitek.

Pomaga pri težavah, povezanih z menopavzo

Pitje žajbljevega čaja lahko pomaga pri različnih težavah, ki spremljajo nastop menopavze.

Žajbelj in LDL holesterol

Žajbljev čaj naj bi po nekaterih navedbah tudi lahko znižal raven negativnega, LDL holesterola.

Druge vrste žajblja: Salvia officinalis vs. Salvia divinorum

V zahodni kulturi načeloma uporabljamo navadni žajbelj, Salvia officinalis. Vendar obstajajo tudi druge vrste, ki se od navadnega žajblja zelo razlikujejo. Salvia divinorum ima npr. zelo močne halucinogene učinke, in se v nekaterih kulturah uporablja med verskimi obredi.

Kako pripraviti žajbljev čaj iz svežih ali posušenih listov žajblja

Za pitje žajbljevega čaja lahko uporabimo bodisi sveže bodisi posušene liste žajblja. Čaj bo v vsakem primeru imel zdravilne učinke in tudi postopek priprave je enak, razlika je samo v količini žajblja, ki ga potrebujemo za pripravo čaja.

Če imamo pri roki sveže liste, uporabimo dve jedilni žlici čaja.

Če imamo pri roki posušene liste, uporabimo eno jedilno žlico čaja.

Liste prekrijemo z vrelo vodo in pustimo v pokriti posodi nekaj minut. Nato je čaj pripravljen. Pred pitjem odstranimo liste s pomočjo cedila.

Dandanes lahko žajbljev čaj najdemo tudi v različnih čajnih mešanicah, saj sam po sebi nima prav dobrega okusa; ljudje ga pijemo bolj zaradi njegovih zdravilnih učinkov kot česa drugega.

Grgranje

Ker je žajbljev čaj zelo močan, kljub vsem njegovim koristnim učinkom ni najbolje, da pijemo velike količine. Če nas npr. samo boli grlo, si lahko pomagamo tako, da grgramo topel žajbljev čaj – tako topel, kot je le mogoče, preden nam postane neprijetno – in ga nato izpljunemo.

Če nas močijo vnetja ali pa razjede na ustni sluznici, si lahko prav tako pomagamo z žvrkljanjem čaja, ki ga nato izpljunemo. To je dobra novica, ker pomeni, da nam čaja ni nujno treba zaužiti, sploh če nam okus ni po godu.

Zakaj ni dobro, če zaužijemo preveč žajbljevega čaja in kdo se ga mora izogibati?

Grgranja in žvrkljanja se splača poslužiti tudi zato, ker žajbelj vsebuje olja, ki lahko povzročijo resno škodo v človekovem telesu, če ta dobi previsoko dozo teh sestavin. Lahko povzročijo krče ali pa poškodbe organov. Skodelica žajbljevega čaja vam v normalnih okoliščinah ne bi smela škodovati, vendar s pitjem žajbljevega čaja nikakor ne pretiravajte in imejte vedno v mislih stranske učinke.

Žajbeljevemu čaju se prav tako izogibajte, če ste noseči ali pa v tem trenutku še vedno dojite. Prav tako lahko povzroči težave bolnikom z diabetesom, saj lahko zniža raven sladkorja v krvi. 

Stranski učinki pitja žajbljevega čaja sta lahko npr. omotica in bruhanje. Čeprav žajbljev čaj načeloma pomaga pri težavah s prebavo, jih lahko tudi sproži. Nekateri ljudje reagirajo tudi z alergično reakcijo, tako da žajbljev čaj vsekakor ni primeren za vsakogar.

Žajbljev čaj spada na območje domačih pripravkov, s katerimi si ljudje že stoletja lajšajo različne zdravstvene nevšečnosti; to pomeni, da ni primeren za vsakogar kadarkoli in ga je treba uporabljati previdno in po pameti. Zadnja stvar, ki si jo želite je, da bi imeli težave z zdravjem zaradi prekomernega pitja zdravila. V primeru viroze, prehlada ali različnih vnetij ustne sluznice raje samo grgrajte ali žvrkljajte čaj v ustih, nato pa ga izpljunite.

Žajbelj: grenko zdravilo naših babic
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.