• 3.09C Novo mesto
  • 00:56
  • Tor, 29.11.2022

Znaki pljučnice: kako prepoznati prve simptome?

Pljučnica je razširjena in neprijetna bolezen, ki nas lahko za nekaj časa položi v posteljo. Načeloma jo lahko odrasli ljudje s pravilno nego prebolijo tudi doma, vendar je v nekaterih težjih primerih, pa tudi v primeru dojenčkov, otrok, starostnikov in kroničnih bolnikov, morda treba preživeti nekaj časa v bolnišnici. Zdravnik bo znake pljučnice prepoznal nemudoma, vendar jih je, če jih ne prepoznamo, zelo preprosto mogoče zamešati s simptomi navadnega prehlada. Zato je nujno, da že sami doma prepoznamo, da imamo morda pljučnico, in v tem primeru odidemo k zdravniku, ki bo preveril naše stanje. 

Kaj pljučnica sploh povzroči v telesu?

Pljučnica pomeni vnetje mešičkov v pljučih, ki vaše telo preko krvnega obtoka oskrbujejo z nujno potrebnim kisikom. Pljučnica lahko tako pomeni težave pri procesu dihanja in distribuciji kisika, kar lahko pri bolnikih povroči občutek nenehne utrujenosti brez pravega razloga, glavobol in bolečine v sklepih in mišicah. Prav mogoče je, da bo zdravnik tako naredil rentgen vaših pljuč, da bi preveril, kako široko sega okužba.

Bodite pozorni na občutek utrujenosti, ki se pojavi nenadno, brez posebnega razloga. Če se počutimo utrujeni in se le težko spopadamo z vsakodnevnimi manjšimi telesnimi napori, obenem pa hkrati kašljamo, imamo morda celo rahlo povišano telesno temperaturo, glavobol in otekle bezgavke, je prav mogoče, da ne gre le za nedolžen prehlad. V primeru suma, da imamo pljučnico, se moramo vsekakor odpraviti do zdravnika, ki bo predpisal nadaljno zdravljenje glede na tip pljučnice.

Vnetje lahko nastopi bodisi zaradi bakterije ali pa virusa. V primeru bakterijske okužbe je treba opraviti analizo izcedka, da lahko tako vidimo, proti kateri bakteriji se sploh borimo.

Virusna in bakterijska pljučnica

Bakterijska pljučnica

Mnogi ljudje tega ne vedo, vendar ne obstaja samo ena vrsta pljučnice. Bakterijska in virusna pljučnica se razlikujeta glede na tip vzroka oz. povzročitelja bolezni. Bakterijska pljučnica je na prvi pogled bolj očitna, saj boste ob njej verjetno imeli tudi povišano telesno temperaturo, obenem pa boste izkašljevali moker izcedek. Mogoče je tudi, da boste ob dihanju čutili bolečine v prsnem košu. Morda se boste počutili tudi zadihane, čeprav niste predtem opravljali nobene fizične aktivnosti, morda vas bodo celo bolele mišice.

V primeru bakterijske pljučnice boste morali nekaj časa jemati antibiotike, predpisane s strani zdravnika.

Virusna pljučnica

Virusna pljučnica je na prvi pogled manj očitna, zato je tudi bolj zahrbtna. Morda se boste počutili utrujene in oslabele in imeli težave z dihanjem, vendar ne boste kašljali izcedka. Vaša telesna temperatura se ne bo bistveno spremenila. Če že imate pljučnico, vendar gre za virusno pljučnico, je to vsekakor dobra novica, saj je virusno pljučnico lažje preboleti kot bakterijsko. Potrebovali boste le nekaj počitka v udobju domačega doma. V tem obdobju je predvsem pomembno, da pijete dovolj tekočine.

Možnost sepse

Sepsa lahko nastopi pri hujših oblikah pljučnice, ne glede na to, ali gre za virusno ali bakterijsko pljučnico. Sepsa nastopi, kadar se bakterija oz. virus razširi iz pljuč in vstopi v krvni obtok.

Kdaj je najbolj nevaren čas za nastop pljučnice? 

Pljučnico navadno staknemo v zimskem času, saj se prav lahko zgodi, da sledi navadnemu prehladu. Če niste prepričani, ali imate prehlad ali pljučnico, je dober indikator stanja tudi dolžina bolezni; če vaš kašelj, povišana telesna temperatura, glavobol in utrujenost kar nočejo in nočejo izginiti po več dneh, je verjetno dobra ideja, da obiščete zdravnika in preverite vaše zdravstveno stanje.

Koliko časa traja, da prebolimo pljučnico? 

Čas zdravljenja je seveda odvisen od tega, kako hitro prepoznate pljučnico in pričnete z ustreznimi protiukrepi. Obenem je pomembno tudi, v kakšnem stanju je v danem trenutku vaše telo. V optimalnih okoliščinah lahko odrasel zdrav človek preboli pljučnico dokaj hitro, vendar bo vsekakor trajala dlje kot kakšen navaden prehlad; načeloma ste lahko zdravi že v dveh do treh tednih, če pravilno skrbite zase.

Kaj pa domača zdravila?

Domača zdravila seveda niso nadomestilo za zdravljenje s strani doktorja. Če vam zdravnik predpiše antibiotike za zdravljenje, jih ne smete zamenjati z domačimi zdravili. Pa vendar lahko pravilna skrb zase, prehrana in počitek naredijo veliko.

  1. Pijte dovolj vode. 

Med pljučnico morate predvsem paziti, da ne postanete dehidrirani. Potrebovali boste veliko tekočine, zato ne pozabite piti.

2. Ne pijte alkohola. 

Pljučnica je resna bolezen, ki bo izčrpala vaš sistem, ki se mora boriti z virusom oz. bakterijo. Verjetno boste preveč izčrpani, da bi vas zamikal kozarček vina ali piva, vendar je kljub temu pomembno poudariti, da med prebolevanjem bolezni nikakor ne smete piti alkohola, sploh če jemljete antibiotike. Alkohol lahko predstavlja oviro v uspešnem zdravljenju.

3. Ne kadite. 

Med pljučnico je prav mogoče, da vas bo bolelo grlo, saj boste kašljali. Kašelj je lahko suh ali moker, odvisno od tipa pljučnice. V vsakem primeru, nikakor ne kadite, saj bo to samo poslabšalo situacijo in razdražilo vaše grlo.

4. Jejte zdravo. 

Pljučnica je bolezen, ki prizadene pljuča in kot taka nima zveze s prebavnim traktom oz. vašim načinom prehranjevanja. Vseeno vam bo koristilo, če v dnevih, ko se vaše telo bori z virusom oz. bakterijo, jeste hrano, ki bo krepila vaše telo namesto da bi ga obremenjevala. Sveža, zdrava hrana bo okrepila vaš imunski sitem in mu pomagala, da hitreje opravi z boleznijo. Ker potrebujete veliko tekočine, je to idealna priložnost, da se poslužite pitja sveže stisnjenih sadnih sokov ali pa si pripravite osvežilen smuti.

Kako preprečiti, da bi sploh zboleli? 

Pljučnica je bolezen, ki nastopi dokaj nenadno in prizadene ljudi vseh starosti. Pa vendar obstajajo dejavniki, ki vplivajo na nastop bolezni. Starejši del populacije je bolj dovzeten za nastop pljučnice, zato mora posebno paziti. Izogibajte se alkoholu in kajenju in predvsem skrbite za svoj imunski sistem. Jejte hrano, ki je bogata z antioksidanti. Poskrbite, da bo vaša prehrana raznolika in bo vsebovala vsa za telo potrebna hranila. Predvsem pa pazite, da boste jedli dovolj sveže hrane, sadja in zelenjave. Varujte se tudi, da ne staknete prehlada, če pa ga, ga zdravite nemudoma, da se ne bo razvil v pljučnico.

Jejte živila, ki so bogata s cinkom, ki pomaga krepiti imunski sistem in delovanje pljuč, ter živila, ki vsebujejo vitamin C. Slednjega lahko najdemo v mnogih okusnih živilih, npr. pomarančah, kivijih, brokoliju, jagodah, … Spremembe v vaši prehani so lahko majhne, vendar bodo na dolgi rok naredile veliko. Splača se že vsako jutro spiti sok iz sveže stisnjenih pomaranč ali limonado in kmalu boste videli, kaj bo to pomenilo za vaše zdravje.